Directivă europeană privind timpul de lucru pentru lucrătorii din sectorul transporturilor pe căile navigabile interioare
Publicat de Andrei Cretoiu, 11 iulie 2014, 12:00 / actualizat: 14 iulie 2014, 15:59
Comisia Europeana a propus o directivă privind timpul de lucru pentru lucrătorii din sectorul transporturilor pe căile navigabile interioare.
Documentul, care va fi transmis spre adoptare către Consiliul de Miniștri și Parlamentul European, completeaza Directiva Europeana Generala privind timpul de lucru, care este deja in vigoare de 10 ani.
Propunerea de directivă ar pune in aplicare un acord încheiat între reprezentanții angajatorilor și angajaților din acest sector, acord adaptat la condițiile de lucru specifice căilor navigabile interioare. S-ar facilita astfel aplicarea regulilor privind durata maximă a programului de lucru pe vasele și barjele de transport. Respectivele reguli ar trebui să contribuie la îmbunătățirea condițiilor de lucru pentru peste 30 de mii de salariati și la asigurarea unor condiții de concurență mai echitabile pentru cele aproape 10 mii de companii din domeniu. Purtatorul de cuvant al comisarului pentru afaceri sociale, Jonathan Todd :
A fost o cerere a reprezentantilor, la nivel european, a organizatiilor patronale si sindicale din domeniu. Desi Directiva privind timpul de lucru se aplica tuturor angajatilor din Uniunea Europeana, sunt cateva masuri specifice pentru unele sectoare de activitate, iar cel al transporturilor se afla printre ele. Este vorba despre sectoare care au anumite particularitati
Cei care lucrează în domeniul transporturilor pe căile navigabile interioare au un program de lucru neregulat, specific activității desfășurate. Ei lucrează, deseori, un timp mai indelungat pe parcursul unei zile, locuiesc la locul de muncă și au, in cele mai multe cazuri o activitate de tip sezonier. Purtatorul de cuvant al comisarului pentru afaceri sociale, Jonathan Todd :
In cazul transporturilor fluviale, Comisia a apreciat ca este util ca masurile sa fie luate in mod coordonat, pentru ca 75 la suta din activitatea desfasurata in acest domeniu are loc in cel putin doua state membre. Deci este nevoie de un set de masuri unice, la nivelul Uniunii Europene, in legatura cu timpul si conditiile de munca pentru lucratorii din acest sector.
Potrivit propunerii elaborate de Comisie, timpul total de muncă nu va putea depasi, in medie, 48 de ore saptamanal pe timpul zilei si, respectiv 42-a pe timpul noptii. Lucratorilor li se va asigura un timp de odihna zilnic de cel putin 10 ore, din care cel putin 6 consecutive, vor beneficia de cel putin 4 saptamani de concediu platit pe an si de un control anual gratuit al starii de sanatate.
Comisia a analizat îndeaproape conținutul și impactul acordului din punctul de vedere al legalității clauzelor, reprezentativității părților semnatare și efectelor sale economice și sociale. Purtatorul de cuvant al comisarului pentru afaceri sociale, Jonathan Todd :
Deci, propunerea comisiei este să transforme înțelegerea la care s-a ajuns între reprezentanții angajaților și angajatori într-o directivă europeană, așa cum este prevăzut de Tratat. Deci propunerea va stabili reguli referitoare la timpul maxim de lucru, timpul de odihnă pentru angajatii din sectorul repectiv.
Purtatorul de cuvant al comisarului pentru afaceri sociale, Jonathan Todd
Propunerea va fi înaintată spre adoptare către Consiliul de Miniștrii al UE și Parlamentul European.