La Săcele, judeţul Braşov, se desfăşoară sărbătoarea mocănească „Sântilia”
Publicat de Stefania Grigore, 21 iulie 2014, 15:00
Zilele Săcelelor este o veche sărbătoare a mocanilor, care se desfasura în fiecare an în alt sat si care are loc în jurul Zilei Sfântului Ilie, dar care are loc în prezent in Poiana Angelescu.
Este foarte legată de viaţa şi munca mocanilor din Săcele, care străbăteau mari distanţe cu turmele lor de oi. Specific acestei sărbători este oferirea de cadouri fetelor cu care urmau să se căsătorească, furci de tors şi tipare pentru caş, crestate cu măiestrie.
După ce îşi duceau turmele în munţi, ei nu mai aveau voie să mai coboare în sat, şi nici să fie vizitaţi de soţii sau de iubite.
Scopul sărbătorii „Sântilia” era de a face schimb de produse şi de cunoaştere a tinerilor în vederea căsătoriei.
Seara de sâmbătă a fost dedicată tinerilor săceleni, care au urmărit un spectacol oferit de Clubul elevilor Săcele îndrumaţi de Florin Spulber iar apoi artista Anna Lesko a susţinut un recital.
Ziua de duminică a fost dedicată folclorului românesc, când diferiţi artişti au încântat publicul cu muzica populară românească. Seara a continuat cu un foc de artificii de la ora 21.30.
Astăzi este ultima zi a Sărbătorii Mocăneşti care se va încheia la Liceul Victor Jinga cu o piesă de teatru religioasă ”Hoţul de Mărgăritare”, oferită de elevii Colegiului ”Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu Mureş, îndrumaţi de instructorul Ilie Cristian Manta.