Proiectul CEEDs
Publicat de Monica Slavici, 22 august 2014, 10:43
Datele sunt peste tot: generate de oameni sau maşini, ele se constituie în mine de aur. Care însă trebuie exploatate… O adevărată provocare, având în vedere imensitatea seturilor de informaţii! Este nevoie de noi idei, instrumente şi infrastructuri adecvate procesării.
Cercetătorii care lucrează la proiectul CEEDs – Colective Experience of Empathic Data Systems, în traducere “Experienţa Colectivă a Sistemelor de Date Empatice” finanţat de Comisia Europeană, şi-au propus să transpună big data într-un mediu interactiv pentru a permite creierului uman să genereze mai efficient idei noi. Au construit ceea ce numesc “maşină de inducere a experienţei”, care se foloseşte de realitatea virtuală pentru a-l face capabil pe utilizator să pătrundă în seturile mari de date. Sistemul conceput la Universitatea Pompeu Fabra din Barcelona conţine o multitudine de senzori, care fac posibilă prezentarea informaţiei într-o manieră optimă, permanent adaptată la reacţiile utilizatorului. Aceste reacţii, cum ar fi gesturi, mişcarea ochilor, ritmul cardiac, sunt monitorizate de sistem, care în funcţie de ele adaptează în permanenţă prezentarea datelor. Sistemul sesizează oboseala sau suprasolicitarea participantului şi reacţioneză în consecinţă: fie că simplifică vizualizarea astfel încât să reducă încărcarea cognitivă, fie că ghidează persoana în domenii de date mai puţin saturate cu informaţii.
Pe ce se bazează noua tehnică? Pe exploatarea resurselor neutilizate ale creierului uman!
Suntem conştienţi de abia 10% din activităţile creierului nostru.
Restul se derulează în subconştient.
Jonathan Freeman, profesor de psihologie la Universitatea Goldsmith din Londra, coordonator al proiectului CEEDs:
Ştiinţa ne arată că o mare parte din procesarea aceea de fundal din subconştient, la care nu suntem atenţi, poate constitui o cale de scurgere a unor informaţii utile despre mediul nostru: poate identifica care sunt zonele de interes, dacă există ameninţări, eventual ceva captivant, care ne-a scăpat! În acelaşi mod în care ne folosim simţurile conştientizate – palparea, vederea sau auzul – la perceperea, interpretarea mediului, noi încercăm să facem din procesarea subconştientă un fel de nou simţ! Acest lucru ne conferă capacităţi, puteri noi pentru interpretarea seturilor de big data.
Pentru a înţelege mai bine modul de funcţionare, limitările creierului uman, cercetătorii se folosesc de un robot special conceput.
Paul Verschure, director ştiinţific al proiectului:
„Creierul nu este un calculator care controlează o ustensilă externă. Creierul este strâns cuplat cu corpul şi această legătură înseamnă constrângeri reciproce. De aceea pentru a înţelege creierul, trebuie să-l plasăm în contextul unui corp!”
Proiectul CEEDs finanţat de Comisia Europeană cu 6,5 milioane de euro a fost derulat de un grup de 16 instituţii partenere din 9 ţări ale UE.