Parlamentul European cere fermitate pentru combaterea IS
Publicat de Monica Slavici, 23 septembrie 2014, 09:04
La mijlocul acestei luni, eurodeputații s-au întâlnit la Strasbourg. Unul dintre subiectele pe ordinea de zi a fost și situația critică în urma crimelor comise de Statul Islamic. Mai mulți aleși europeni au luat cuvântul făcând trimiteri directe la executarea jurnaliştilor James Foley şi Steven Sotloff şi a lucrătorului în ajutor umanitar David Haines.
Pe lângă condamnarea acestor gesturi, vorbitorii au scos în evidență necesitatea ca Uniunea Europeană să îşi folosească toate instrumentele pentru a ajuta autorităţile locale şi naţionale din Irak să combată statul islamic, inclusiv printr-o asistenţă militară potrivită.
Parlamentarul European, Victor Boștinaru, din partea Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor si Democraţilor a punctat în luare sa de cuvânt câteva elemente care ar trebui luate în seamă atunci când se vorbește de statul islamic:
E necesar să vedem problema nu ca una națională, ci ca una regională. Și ca această problemă regională să fie abordată, ne trebuie un răspuns la nivel de regiune. Irak nu poate fi văzut ca o problemă separat de Siria, de aceea statul islamic trebuie mai întâi limitat și, apoi, învins. Însă , aceasta nu se poate întâmpla dacă nu putem găsi soluții adecvate și pragmatice. Avem de-a face cu un grup extremist fundamentalist care se folosește de o interpretare foarte restrictivă a Shariei și aceasta este prima noastră responsabilitate de a face diferența între acest grup violent și Islam. Nu trebuie să identificăm statul islamic cu islamul. ca să concluzionez îngăduiți-mi să enunț trei chestiuni: cooperarea cu cei trei actori regionali: Iran Arabia Saudită și Liga Arabă, a doua chestiune, tăierea resurselor financiare ale statului islamic care sunt la nivel ridicat astăzi și consolidarea comunităților și autorităților locale, inclusiv oferind arme populației kurde.
Concluziile vorbitorului s-au regăsit în rezoluția adoptată de legislativul comunitar. Elementelor enunțate li se adaugă și faptul că extinderea ”califatului islamic” reprezintă ameninţări directe la securitatea ţărilor europene.
Vinovaţii de atacurile asupra unor ţinte civile, de execuţiile şi de violenţele sexuale din Irak şi Siria trebuie să fie pedepsiţi.
De asemenea, deputaţii salută eforturile SUA de a organiza o coaliţie împotriva IS, precum şi decizia Ligii Arabe de a coopera cu comunitatea internaţională în confruntarea cu militanţii din Siria şi Irak.
Nu în ultimul rând, rezoluția face referire la întoarcerea în siguranţă a minorităţilor tradiţionale şi a tuturor cetăţenilor care au fost forţaţi să îşi părăsească casele pe fondul conflictului.