Migraţia economică şi piaţa forţei de muncă din UE
Publicat de Monica Slavici, 24 septembrie 2014, 13:18
Mobilitatea lucrătorilor în spaţiul UE este esenţială pentru a rezolva problemele cu care se confruntă piaţa europeană a muncii.
Un raport comun al Uniunii Europene şi Organizaţiei pentru Dezvoltare şi Cooperare Economică – OCDE –arată că posibilitatea lucrătorilor de a se mişca de la un loc de muncă la altul, în ţara lor sau între statele membre, este esenţială pentru a combate şomajul şi alte probleme de pe piaţa europeană a muncii.
În context, comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmström, a afirmat că este o realitate faptul că multe țări din UE nu își pot acoperi necesarul de personal numai cu forța de muncă autohtonă.
La rândul său, comisarul pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale și incluziune, László Andor, a fost de părere că raportul oferă indicații utile cu privire la provocările demografice serioase care ne așteaptă în viitor.
Legat de ostilitatea arătată, în unele state europene, de către muncitorii autohtoni faţă de migranţi merită reţinut ce declara comisarul László Andor în cadrul unui discurs rostit, la începutul acestui an, la Universitatea Bristol din Marea Britanie, în legătură cu mobilitatea forţei de muncă din UE:
“Adevărul, chiar dacă ar putea fi neconvenabil pentru unii, este că marea majoritate a oamenilor care se migrează de la o ţară europeană la alta, o face pentru a munci şi nu pentru a avea beneficii sociale.
De fapt, aceşti muncitori reprezintă un câştig pentru economie şi pentru sistemele de asigurări sociale din ţările de destinaţie.
Pentru toate ţările cu o populaţie îmbătrânită precum Marea Britanie disponibilitatea lucrătorilor migranţi reprezintă un bun de preţ.
În ţări ca Germania, unde forţa de muncă autohtonă îmbătrâneşte rapid şi se reduce, pur şi simplu nu ar mai putea funcţiona fără un influx de muncitori din alte ţări europene.”
Comisarul László Andor a mai subliniat că asigurarea unei mobilități echitabile a forței de muncă în interiorul UE, îmbunătățirea formării pentru a elimina deficitul de competențe și o mai bună integrare a lucrătorilor din afara UE pot fi o parte a soluției la îmbătrânirea populației și la lipsa viitoare de personal calificat pe piața europeană a muncii.
Legat de contracararea efectelor îmbătrânirii populației, raportul OCDE arată că Uniunea Europeană va trebui să elimine diferențele dintre femei și bărbați și să asigure prezenţa pe piața muncii atât a lucrătorilor tineri, cât şi a celor vârstnici.
În plus, datele din raport arată că, în următorii zece ani, nevoile în materie de forță de muncă se vor concentra pe ocupații care presupun un nivel înalt de calificare.
De aceea, şcoala va trebui să se adapteze la cererea de meserii de pe piața muncii, astfel încât tinerii pe care îi pregăteşte să nu întâmpine dificultăţi în găsirea unui loc de muncă, după absolvire.