Priorităţile preşedinţiei italiene, sub lupa Parlamentului European
Publicat de Monica Slavici, 30 septembrie 2014, 11:13
Priorităţile preşedinţiei italiene a Consiliului European au fost discutate la Bruxelles de către comisiile parlamentare europene. Care sunt acestea şi ce oportunităţi se deschid, aflăm de la de la info-officer-ul Europe Direct Craiova, Carmen Oprescu.
Oamenii şi dorinţa de a le oferi la o viaţă mai bună se află în centrul politicilor de la Bruxelles. În acest context, când vorbim despre o piaţă europeană unică se doreşte o protecție cât mai bună a consumatorilor și cât mai puține bariere în calea funcționării acestei piețe. Printre priorităţi se numără dezvoltarea economiei digitale, promovarea investițiilor și asigurarea accesului firmelor mici la fonduri accesibile. Când a venit vorba de politica regională, s-a arătat că Europa încă suferă de o “situația economică și socială foarte gravă”, cu șomaj ridicat în multe țări, așa că “acțiunile orientate spre creștere” economică sunt absolut necesare, iar Președinția italiană intenționează să consolideze politica de coeziune 2014 – 2020.
Deputaţii europeni s-au arătat optimişti când a venit vorba despre transport și turism, Directiva Travel devenind o prioritate pentru ei. În acest sens, a fost citată dezvoltarea unei strategii digitale pentru a sprijini serviciile turistice și îmbunătățirea legăturilor de transport pentru a deschide accesul spre zone mai puțin cunoscute, dar foarte atractive. De asemenea, transportul și infrastructura de transport sunt vitale pentru prioritățile cheie de creștere și ocuparea forței de muncă. În plus, președinția italiană își propune să simplifice anumite documente publice, tocmai pentru a facilita libera circulație a cetățenilor în interiorul spaţiului comunitar. Dincolo de acestea a fost prezentată Strategia de creștere economică până în 2020. Aceasta se concentrează pe o integrarea mai bună a pieței, pe reforme structurale și pe investiții pe termen lung.
Reprezentanţii italieni au spus clar că atunci când securitatea UE este în joc, „politica externă are prioritate față de cea comercială”. Aşa că s-au reiterat negocierile comerciale mondiale, care vizează accesul pe piețele din Vietnam și Japonia pentru întreprinderile mici și mijlocii. În ceea ce priveşte poziţia Rusiei de a interzice importul de alimente din spaţiul comunitar, președinția italiană a Consiliului va căuta să atenueze efectele acestor interdicții.
Provocarea-cheie este „punerea în aplicare a acordurilor de asociere cu Republica Moldova, Ucraina și Georgia. S-a mai adăugat că libertățile religioase, eradicarea pedepsei cu moartea și promovarea drepturilor femeilor sunt pe agenda de politică externă italiană.