“OPEN DAYS” – Săptămâna europeană a regiunilor şi oraşelor
Publicat de Monica Slavici, 9 octombrie 2014, 08:59
Bruxelles-ul a găzduit un amplu eveniment dedicat dezvoltării urbane şi regionale. Ediţia a XII-a a Săptămânii regiunilor şi oraşelor europene s-a desfăşurat sub sloganul „Creştem împreună – Investiții inteligente în slujba cetățenilor„. Evenimentul organizat în comun de Comisia Europeană și de Comitetul Regiunilor a cuprins 100 de ateliere de lucru şi dezbateri despre priorităţile fiecărei regiuni în perioada 2014-2020. La acţiuni au participat aproximativ 6.000 de reprezentanți ai regiunilor și orașelor din Europa.
Comisarul european pentru politica regională, Johannes Hahn:
OPEN DAYS este o ocazie perfectă pentru a releva importanţa politicii reformate de coeziune şi o şansă pentru regiuni şi oraşe de a analiza modalitățile prin care pot să profite cel mai bine de oportunitățile oferite. În plus, OPEN DAYS are scopul de a întări relaţiile dintre autorităţile naţionale, regionale şi locale. Trebuie menţionat că cele mai bune proiecte au fost elaborate în urma Săptămânii regiunilor şi oraşelor europene.
Comisarul european pentru politica regională, Johannes Hahn a mai precizat că toate regiunile din întreaga Europă trebuie să crească „împreună”.
Cei aproximativ 6.000 de reprezentanți ai regiunilor și orașelor din Europa, prezenţi la OPEN DAYS au discutat şi despre politica reformată de coeziune a Uniunii Europene, despre modul în care poate fi transformată într-o realitate pentru crearea de locuri de muncă și reluarea creșterii economice.
Cu un buget total de circa 352 de miliarde de euro pentru perioada financiară 2014–2020, politica de coeziune va juca un rol vital în domenii-cheie, precum inovarea, sprijinirea IMM-urilor, îmbunătățirea calificărilor profesionale, incluziunea socială și energia.
Comisarul european pentru politica regională, Johannes Hahn:
Fondurile structurale ne vor ajuta să ieşim din criza economică, să investim, să contribuim la dezvoltarea reţelei de transport, să devenim independenţi energetic. Reforma a transformat politica de coeziune într-un instrument de investiții modern, indiferent de provocările care vor apărea până în 2020.
Politica de coeziune a atenuat în ultimii ani declinul investiţiilor publice şi a creat o stabilitate financiară vitală pentru atragerea de investiţii private, potrivit unui raport privind coeziunea economică, socială şi teritorială în Uniunea Europeană.
În perioada 2007-2013 au fost create 600.000 de locuri de muncă investiţiilor în cadrul politicii de coeziune a Uniunii Europene, au fost sprijinite 80.000 de întreprinderi noi.
Referitor la aceste date, comisarul pentru politică regională, Johannes Hahn a declarat că politica de coeziune este acum braţul investiţional al Europei.