Pe baza avizelor ştiinţifice, Comisia Europeană propune, pentru următorii ani, o reducere a capturilor pentru nouă specii de adâncime, considerate vulnerabile la pescuit
Publicat de Monica Slavici, 15 octombrie 2014, 09:06
Speciile de adâncime au o creştere lentă şi o durată lungă de viaţă, ceea ce le face deosebit de vulnerabile la pescuit.
Acestea sunt capturate în apele din afara zonelor continentale şi, prin urmare, au nevoie de o protecţie adecvată. Din acest motiv, gestionarea durabilă este singurul mod în care punem la adăpost viitorul zonelor de activităţi pescăreşti de adâncime, spune comisarul european pentru afaceri maritime şi pescuit, Maria Damanaki:
„La fel cum internetul cere reguli de combatere a criminalităţii informatice, noile bio-tehnologii sau sistemele submarine ne determină să reglementăm noi activităţi, în special în apele de adâncime, în zonele din afara jursidicţiilor naţionale. Sistemul actual este fragmentat şi necoordonat. Până acum, am încercat să compensăm cu acorduri între diferite organisme şi ţări, dar, în esenţă, sistemul este ineficient.
De exemplu, nu ne permite să evaluăm impactul general şi să avem zone marine protejate, recunoscute la nivel global. Genul de coordonare de care avem nevoie poate fi obţinut doar printr-un proces sistematic, şi acesta este motivul pentru care UE este atât de hotărâtă să actualizeze normele. Uniunea va lucra cu toate ţările pentru a asigura că avem un rezultat satisfăcător până în luna august 2015.
De la începutul acestui an, avem o nouă politică în domeniul pescuitului, durabilă şi bazată pe ştiinţă. Prin această nouă politică am interzis toate tipurile de subvenţii la nivel european, care să conducă la supracapacitate şi pescuit excesiv. ”
Propunerile Comisiei privind pescuitul de adâncime se bazează pe avizele ştiinţifice ale Consiliului Internaţional pentru Exploatarea Apelor Maritime. Datele disponibile privind majoritatea stocurilor de adâncime sunt însă insuficiente pentru a le permite oamenilor de ştiinţă să evalueze pe deplin starea acestora în ceea ce priveşte atât numărul de peşti, cât şi mortalitatea cauzată de pescuit.
Având avizele ştiinţifice, Comisia propune, faţă de 2014, o creştere a capturilor total-admisibile pentru patru stocuri şi o reducere a acestora pentru alte nouă stocuri vulnerabile la pescuit.