Din 1 noiembrie a devenit activă operaţiunea Triton în Marea Mediterană
Publicat de Monica Slavici, 7 noiembrie 2014, 09:01
Este vorba despre o mobilizare importantă de resurse pentru supravegherea frontierelor externe ale UE si de salvarea imigranţilor care încearcă să ajungă în UE prin Mediterana.
21 de state membre UE sunt împreună cu mijloace materiale şi resurse umane, în operaţiunea Triton, pentru a ajuta Italia să îşi îndeplinească obligaţiunile de supraveghere şi salvare a imigranţilor care încearcă să ajungă în UE prin Mediterana.
Este vorba despre o mobilizare importantă de mijloace pentru a asigura supravegherea frontierelor externe ale UE, de a oferi asistenţă ambarcaţiunilor aflate în dificultate şi a lansa operaţiuni de salvare.
Cecilia Malmström, fost comisar european pentru Afaceri Interne:
“Trebuie să avem nişte reguli foarte clare în ceea ce priveşte amplitudinea acestor măsuri. Este vorba şi despre protejarea persoanelor care vin din zona de conflict şi, Poliţia de Frontieră joacă, aici, un rol important. Sistemul de fontieră este, de asemenea, un instrument important. Permite astăzi luarea unor măsuri pe baza alertelor din sistem.
Comisia face eforturi pentru a accelera şi îmbunătăţi schimbul de informaţii pe baza alertelor şi e important ca statele membre să folosească toate informaţiile oferite de acest sistem, astăzi. De asemenea, este important ca statele membre să întreprindă controalele necesare. Trebuie să vedem care sunt instrumentele şi să le folosim cât mai bine.”
FRONTEX, agenţia europeană pentru supravegherea frontierelor, coordonează schimbul operaţional între statele în ceea ce priveşte frontierele externe. Agenţia lucrează în strânsă legătură şi cu alţi parteneri ai UE responsabili de securitatea frontierelor externe şi cooperarea vamală.
Operaţiunea Triton a devenit activă pe 1 noiembrie, prin implicarea statelor membre şi punerea în comun a resurselor proprii. Desfăşurarea de personal şi echipamente este impresionantă: 21 de nave, patru avioane, un elicopter şi 65 de ofiţeri europeni. Operaţiunea, coordonată de Frontex, agenţia europeană pentru supravegherea frontierelor, are un buget lunar de 2,9 milioane de euro.
Însă Triton nu va înlocui operaţiunea militară italiană Mare Nostrum. Decizia de a pune capăt acestei operaţiuni revine autorităţilor italiene, fiind vorba de o operaţiune naţională, condusă cu mijloace naţionale şi începută după tragedia de la Lampedusa, din octombrie 2013.
După evenimentele nefericite de pe coastele Lampedusei, liderii europeni au cerut o abordare umană a imigrației, pentru ca Mediterana să nu devină „cimitirul Europei”. Astfel, misiunile de căutare şi salvare pe mare ale agenției Frontex trebuie să urmeze proceduri clare pentru a preveni situaţiile în care refugiaţii sunt în pericol.