Lansarea Acordului de parteneriat UE – România
Publicat de Monica Slavici, 10 noiembrie 2014, 10:47
Potrivit noului acord de parteneriat, 33 de miliarde de euro are rezervate România în perioada 2014-2020. Dintre acestea, peste 20 de miliarde sunt trecute în dreptul politicilor regionale. Un material realizat de Horia Daraban de la Radio România Iași.
Acordul de parteneriat este mai mult decât un simplu document care trasează o linie a modului în care vor fi alocaţi banii europeni. Documentul este un instrument fundamental de investiţii, care aşează România pe drumul corect în direcţia atingerii obiectivelor de creştere economică, sustenabilitate şi dezvoltare durabilă, pentru următorii ani. O astfel de decalrație s-a desprins din ceea ce au spus comisarul European pentru politici regionale, Corina Crețu, și ministrul fondurilor europene, Eugen Teodorovici, la lansarea, la București, a acordului de parteneriat al României cu Comisia Europeană pentru perioada 2014-2020. Cei doi oficiali au oferit, în cadrul unei conferințe de presă, câteva repere pentru următorii șase ani.
Trimiterile comisarului European Corina Crețu au fost îndreptate către sumele rezervate României, dar și către domeniile identificate ca importante pentru țara noastră.
”În acordul pe care îl lansăm, practic discutăm de cele 33 de miliarde de euro alocați României pentru perioada 2014 – 2020, 33 de miliarde plus încă 10 miliarde pentru plățile directe. Din acești bani, 23 de miliarde reprezintă politica de coeziune și vor fi în responsabilitatea mea directă. Din punctul nostru de vedere, al Comisiei Europene, sarcina principală pe care noul Acord de Parteneriat o trasează autorităților de management este să se asigure că banii europene sunt cheltuiți răspunzând în mod direct nevoilor cetățenilor țării. Pentru România, Comisia Europeană a identificat câteva nevoi stringente; este vorba de promovarea competitivității și a dezvoltării locale, de crearea de locuri de muncă, reducerea inegalităților prin programe de incluziune socială, dezvoltarea infrastructurii, creșterea eficienței energetice și protecția mediului.”
Pe lângă declarațiile oficialului de la Bruxelles, importante au fost și precizările venite din partea minsitrului fondurilor europene, Eugen Teodorovici. La solicitarea jurtnaliștilor ministrul a explicat în ce stadiu se află programle operaționale pentru perioada 2014-2020 și care vor fi primele apeluri de cereri de proiecte.
”Noi sperăm ca până la final de noiembrie să avem deja agreate aceste programe operaționale cu Comisia Europeană, mai puțin programul de infrastructură care a fost ultimul trimis Comisiei și care, desigur, va necesita un timp mai mare de lucru în serviciile comunitare; dar restul au fost toate trimise și sperăm noi să le convenim cu Comisia până la final de noiembrie 2014.”
Dincolo de toate aceste declarații, pentru România rămâne provocarea anului următor: cheltuirea a 80 % din fondurile rezervate pentru perioada 2007-2013. Rămâne de văzut dacă această țintă va fi atinsă având în vedere încetineala cu care sunt cheltuiți banii de la Uniunea Europeană pentru infrastructura de transport și pentru marile proiecte de mediu.