Uniunea Europeană reia exporturile de carne de vită în Statele Unite, după un embargo de 17 ani
Publicat de Monica Slavici, 8 ianuarie 2015, 09:28
Irlanda este prima ţară din Uniunea Europeană care va exporta carne de vită către Statele Unite, după ce în anul 1998 au fost impuse restricţii din cauza bolii vacii nebune. Chiar dacă 7 ani mai târziu, Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor spunea că riscul a trecut, SUA nu a revenit asupra măsurii care includea şi carnea de oaie şi de capră.
Statele Unite au anunţat că importurile de carne de vită din Europa vor fi reluate progresiv. Asta după ce în martie 2014, interdicţia a fost ridicată în mod formal, în toate ţările europene.
Comisia Europeană, prin purtătorul de cuvânt, Enrico Brivio a salutat reluarea importului de carne de vită din Irlanda:
“Acesta este un prim pas pentru Uniunea Europeană. Este adevărat că Irlanda a fost principalul exportator de carne de vită către Statele Unite, dar acum sperăm ca autorităţile americane să permit accesul pe piaţă pentru toate statele membre. Aceasta a fost o recunoaştere a măsurilor luate de-a lungul timpului de Uniunea Europeană, după embargoul instituit în 1998 ca urmare a crizei provocate de boala vacii nebune. Nu ştiu exact când va avea loc prima livrare de carne de vită către Statele Unite, dar cred că tranzacţia va fi efectuată în perioada următoare. Vă reamintesc că Irlanda a fost principalul exportator, înaintea Spaniei. Mai mult de 17% din carnea de vită exporată de Uniunea Europeană în America a fost din Irlanda.”
Reluarea exportului de carne de vită din Uniunea Europeană către SUA va avea loc în contextul în care, în această perioadă se poartă negocieri pentru acordul de liber schimb. Anul trecut, Statele Unite au importat de pe piaţa mondială 1,2 milioane de tone de carne de vită, în valoare de patru miliarde de euro. Autorităţile din Irlanda estimează că anul acesta vor exporta carne de vită în valoare de 50 – 100 milioane de euro pe piaţa din SUA.
Şi România speră să recâştige accesul pe piaţa americană. Vicepreşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Taurine din Caraş-Severin, Mihai Şuşară spune că ridicarea interdicţiei de export ar fi binevenită deoarece în 2013, România s-a aflat printre primele 10 ţări care au exportat carne de vită către pieţe din afara Uniunii Europene.
“Deabia aşteptăm reluarea acestei acţiuni fiindcă momentan datorită bolii limbii albastre este sistat exportul de bovine. Numai în gospodării, exceptând marile complexe există un număr mare de tineret bovin care în primavera anului trecut se lua la export şi acum nu se mai ia. Populaţia este alarmată că nu poate să valorifice ca şi până acum. Ar fi bine dacă ar intra şi românia în rând cu Irlanda şi restul ţărilor europene.”