Uniunea Europeanã deblocheazã trei miliarde de euro pentru punerea în aplicare a proiectelor comune ce vizează Cerul unic european
Publicat de Monica Slavici, 14 ianuarie 2015, 09:00
Liniile aeriene, operatorii aeroportuari şi furnizorii de servicii aviatice se numãrã printre beneficiarii noului acord de parteneriat semnat de executivul de la Bruxelles. Claudia Ruse de la Radio Bucureşti are detalii in rubrica EuranetPlus
Potrivit acestuia se va moderniza sistemul european de management al traficului aerian.
Principalul obiectiv al acordului este gestionarea a tot mai multor zboruri în condiţii de siguranţã sporite, cu preţuri mai mici şi cu impact mai redus asupra mediului.
Comisarul european pentru transporturi, Violeta Bulc, a apreciat cã semnarea documentului reprezintã o mare realizare pentru aviaţia din Uniunea Europeană. Acesta schimbã decisiv şi irevocabil sistemul de navigaţie aerianã, fãcându-l mai inteligent, mai ieftin, mai verde şi mai sigur.
Acordul – a mai spus domna Bulc – marchezã totodatã un pas important în direcţia realizãrii proiectului Cerul unic european.
“Ineficiența în spațiul aerian fragmentat al Europei aduce, desigur, unele costuri suplimentare de aproape 5 miliarde de euro în fiecare an pentru companiile aeriene și clienții acestora. La o distanţa medie de zbor de 42 de km parcursă, se arde mai mult combustibil, se generează mai multe multe emisii, se plăteasc taxele de utilizare mai costisitoare și, desigur, se înregistrează întârzieri mai mari. Acordul deschide calea pentru următoarea fază a negocierilor în cadrul Preşedentiei Letone și aștept cu nerăbdare să lucrăm împreună cu statele membre și Consiliul să găsească teren comun necesar pentru un acord pentru un sector aviatic mai capabil și competitivă pentru Europa . Cu adevărat trebuie să facem paşi în acestă direcţie, mai spune comisarul pentru transporturi Violeta Bulc.”
Aceste proiecte se traduc în beneficii economice pentru întreaga Uniune, o contribuţie de peste 400 de miliarde de euro la produsul intern brut, crearea a peste 300.000 de noi locuri de muncã şi diminuarea emisiilor de dioxid de carbon cu 50 de milioane de tone.
Cerul unic european va înlocui actualul mod de gestionare al traficului aerian care nu a mai cunoscut evoluţii din anii 1960 şi care este în mare parte responsabil pentru congestionarea traficului.
Principalul beneficiu al punerii în aplicare a Cerului unic european ar fi reducerea timpului de zbor în medie cu 15 minute la fiecare douã ore, în condiþiile în care în Europa se efectueazã zilnic 26.000 de zboruri, iar anual 600.000 de milioane de pasageri cãlãtoresc cu avionul.
Aşadar, noul sistem permite reconfigurarea arhitecturii spaţiului aerian în baza eficienţei activitãţii şi nu a graniţelor, având drept consecinţe mai multe rute de zbor directe, creşterea confortului pentru pasageri, economie de combustibili, scãderea emisiilor de gaze şi, nu în ultimul rând, costuri mai mici.