Comisia Europeană a prezentat o analiză privind ocuparea forței de muncă
Publicat de Monica Slavici, 20 ianuarie 2015, 09:08
Criza economică a avut un impact negativ asupra forţei de muncă. Țările care oferă locuri de muncă de calitate şi măsuri eficiente de protecţie socială s-au dovedit a fi însă mai rezistente în fața recesiunii, arată un raport al Comisiei Europene. De asemenea, investițiile în capitalul uman sunt esențiale pentru creșterea locurilor de muncă, mai ales având în vedere scăderea şi îmbătrânirea populaţiei din Uniunea Europeană. Care sunt concluziile ne spune Mirabela Afronie de la Radio România Reșița.
Comisarul european, Marianne Thyssen spune că pentru crearea de noi locuri de muncă este nevoie și de punerea în aplicare a unor reforme structurale, precum şi a unor măsuri de sprijinire a consumului şi a cererii.
Din cauza crizei economice între 2008 și 2013 s-au pierdut 7 milioane de locuri de muncă, un număr prea mare pentru a le recupera într-un singur an. În 2014 au fost create noi locuri de muncă, însă ritmul a fost prea lent. Drept urmare, Comisia Europeană se va axa în perioada următoare pe integrarea pe piața muncii a cât mai multe persoane. Din acest an va fi implementat noul plan de investiții pentru crearea de locuri de muncă, plan a cărui valoare se ridică la 350 miliarde de euro, însă sunt necesare și reforme structurale. Avem nevoie de cursuri de formare, astfel încât oamenii să fie mai pregătiți pentru piața muncii. Acest raport ne ajută, ne dă lecții din trecut, ne arată că unele state membre sunt mai rezistente în fața crizei economice decât altele.
Potrivit celui mai recent raport al Comisiei Europene, în România, numărul tinerilor care nu sunt implicați în niciun fel de activitate este mai mare față de cel din Uniunea Europeană. 16% dintre românii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani nu au loc de muncă, dar nici nu studiază sau urmează vreun curs de formare profesională, media în cele 28 de state membre fiind de 13%. România a înregistrat în perioada 2007 – 2012, cea mai mare reducere a investițiilor în educație, urmată de Ungaria, Marea Britanie, Letonia, Grecia, Italia și Portugalia.
În schimb, Produsul Intern Brut pe cap de locuitor a crescut în România cu mai mult de 10% din 2007 până în prezent, o excepție pozitivă la nivel european. Și asta deoarece spre deosebire de alte state membre, România a avut o politică de ridicare sau protecție a plafonului minim de salarizare, ce a condus la reducerea discrepanțelor salariale.