Comisia Europeană a publicat ieri un nou raport privind reforma judiciară și combaterea corupției în cadrul mecanismului de cooperare și de verificare (MCV)
Publicat de Monica Slavici, 29 ianuarie 2015, 09:10
Sunt analizate măsurile adoptate de România, în ultimele 12 luni, pentru combaterea corupției și continuarea reformei în justiţie, fiind indicate și domeniile care necesită îmbunătăţiri. Aflăm concluziile de la Andreea Drăguleasa, București FM.
În raportul publicat ieri Comisia Europeană apreciază progresele constante în materie de combatere a corupției la nivel înalt.
Corpul judiciar este văzut ca având un înalt nivel de profesionalism, membrii acestuia dovedind, în ultimul an, disponibilitate în a apăra, cu mai multă consecvență, independența justiției.
Aceste progrese, consideră Comisia Europeană, au nevoie de consolidare.
Un motiv de îngrijorare constituie lipsa de consecvență în unele hotărâri ale instanțelor.
Raportul este critic la adresa Parlamentului, amendând modalitatea în care acesta decide dacă permite sau nu organelor de urmărire penală să îi trateze pe parlamentari ca pe orice alți cetățeni.
Parlamentul, se mai arată în document, a dat dovadă, în unele cazuri, de reticență în a aplica hotărârile judecătorești definitive sau deciziile Curții Constituționale.
Raportul MCV este însă favorabil în ansamblu, prim vicepreședintele Comisiei, Frans Timmermans declarând că România este pe drumul cel bun!
De la București, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, Angela Filote, spune că Raportul de anul acesta confirmă trendul pozitiv înregistrat încă din 2013. Este nevoie însă de mai multe garanții:
“ Constatăm o mai bună cooperare instituşională între puterile statului şi mă refer în principal la Executiv şi la justiţie. Pe de altă parte, nu putem vedea, încă, o garanţie a ireversibilităţii acestui proces. Sperăm să vedem în noul Cod de conduită a parlamentarilor o prevedere explicită care-I obligă pe aceştia să respecte independent justiţiei.”
Următorul raport oficial va fi probabil prezentat în termen de aproximativ un an.