Comisia Europeană a publicat miercuri raportul MCV (Mecanismul de Cooperare şi Verificare) pentru România
Publicat de Monica Slavici, 30 ianuarie 2015, 09:03
Oficialii UE au lăudat progresele înregistrate de ţara noastră, însă au criticat Parlamentul, pe care îl acuză că pune piedici justiţiei, după ce a refuzat să ridice imunitatea pentru politicienii care au probleme cu legea. Felicia Ristea, Radio Tm.
Prim-vicepresedintele Comisiei Europene (CE), Frans Timmermans, a declarat că, citez:
„Romania se află pe drumul cel bun şi trebuie să nu se abată de la el. Combaterea corupţiei rămîne cea mai mare provocare şi cea mai mare prioritate. Încrederea românilor în sistemul judiciar – în general – şi în procurorii anticorupţie – în special – a crescut şi datorită unui profesionalism mai ridicat în sfera justiţiei”.
În concluziile raportului se arată că România a înregistrat progrese continue în numeroase domenii, ceea ce indică durabilitatea reformelor confirmă şi Angela Filote, şefa reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti.
„Raportul de anul acesta confirmă trendul pozitiv înregistrat încă din 2013 în asigurarea independenţei justiţiei în România şi în lupta împotriva corupţiei. Costatăm, totodată, o mai bună cooperare instituţională între puterile statului şi mă refer, în principal, la executiv şi la justiţie. Pe de altă parte, nu putem vedea încă o garanţie a ireversibilităţii acestui proces pentru că din păcate şi în 2014 atacurile la adresa justiţiei au continuat.”
În concluziile raportului se mai arată că deși punerea în aplicare a Codului penal și a Codului civil a demonstrat colaborarea pragmatică și productivă dintre guvern și sistemul judiciar, multe chestiuni legislative rămîn nesoluționate. Cu toate că guvernul recunoaște din ce în ce mai clar necesitatea combaterii corupției generalizate, amploarea problemei impune o abordare mai sistematică se spune în raportul MCV care se referă şi la Parlament evaluînd că, citez: „Deciziile adoptate de Parlament de a permite sau nu organelor de urmărire penală să îi trateze pe parlamentari ca pe orice alți cetățeni par să fie în continuare lipsite de criterii obiective și de un calendar fiabil. Au existat, de asemenea, cazuri în care Parlamentul a dat dovadă de reticență în a aplica hotărârile judecătorești definitive sau deciziile Curții Constituționale, aceasta fiind, de altfel, o problemă întâlnită pe scară mai largă”. Angela Filote, şefa reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti, completează.
” Regretăm într-adevăr lipsa unui consens în Parlament în privinţa asigurării independenţei justiţiei şi a luptei împotriva corupţiei. Ne dorim să vedem o mai bună solidaritate instituţională între diferitele entităţi cu competenţe în acest domeniu inclusiv în privinţa confiscării bunurilor obţinute ilegal şi a recuperării prejudiciilor aduse statului român şi contribuabililor. Sperăm să vedem în noul cod de conduită al parlamentarilor inclusă o prevedere explicită care îi obligă pe aceştia să respecte independenţa justiţiei”.
Pînă la publicarea unui nou raport, Comisia va monitoriza îndeaproape şi pe o bază permanentă progresele înregistrate, prin intermediul unor misiuni periodice, precum şi printr-un dialog frecvent cu autorităţile române şi cu alte state membre.