Lansarea, de către Comisia Europeană, a strategiei energetice a Uniunii Europene
Publicat de Monica Slavici, 2 martie 2015, 09:24
O strategie amplă care este așezată pe mai mulți ani și care să vizeze o uniune energetică în spațiul comunitar, acesta ar putea fi răspunsul la depedența pe care o are Uniunea Europeană față de Rusia, dar și la sumele colosale pe care le cheltuie același spațiu pentru a răspunde nevoilor de energie proprii.
Aceasta este, pe scurt, informația cu privire la lansarea, de către Comisia Europeană, la sfârșitul lunii februarie, a strategiei energetice a Uniunii Europene. Horia Daraban de la Radio Iași are detalii.
Potrivit unui comunicat dat publicității au fost adoptate trei documente: o strategie pentru crearea unei uniuni energetice, un document referitor interconexiunile electrice şi unul privind negocierile climatice.
Datele vorbesc de la sine: Uniunea Europeană este, la nivel global, cel mai mare importator de energie din lume. Din totalul consumat, spațiul comunitar cumpără din afara sa 53% din energie,iar costurile anuale se ridică la aproximativ 400 de miliarde de euro în fiecare an.
Pe lângă aceasta, 12 state membre, printre care se numără şi România, nu îndeplinesc obiectivul minim de interconectare al Uniunii Europene, respectiv cel puţin 10% din capacitatea de producţie de energie electrică instalată să poată depăşi frontierele.
În acest sens, Bruxelles-ul are o listă cu 137 de proiecte privind energia electrică, dintre care 35 sunt legate de interconectarea. Dacă toate aceste inițiative ar fi puse la punct, împreună, ar putea reduce numărul statelor membre în cauză de la 12 la două. În ceea ce privește reducerile de cheltuieli, o reţea energetică europeană interconectată în mod corespunzător ar putea aduce consumatorilor economii de până la 40 de miliarde de euro pe an.
De altfel , în cadrul conferinței de presă de prezentare a strategiei energetice europene, vicepreşedintele responsabil cu uniunea energetică, Maroš Šefčovič, a declarat:
”Am adoptat strategia Uniunii Energetice. Acesta este, fără îndoială, cel mai ambițios proiect energetic european de la Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului. Inițiativa are potențialul de a stimula proiectul de integrare a Europei, la fel cum a făcut-o Comunitatea Cărbunelui și Oțelului în anii 1950, și reamintesc cetățenilor de marele potențial al pieței comune europene.
Vom integra cele 28 de piețe de energie naționale într-una singură. Acest lucru înseamnă, de asemenea, conectarea dincolo de granițele Uniunii Europene. Pe plan intern, avem nevoie să accelerăm în mod substanțial și să monitorizăm mai bine proiectele ce vizează infrastructură critică.”
Pe lângă independența energetică, ceea ce propune Comisia Europeană are legătură directă și cu optimizarea consumului. Aproximativ 75% din locuinţele din statele membre sunt ineficiente din punct de vedere energetic, iar 94% din transporturi se bazează pe produse petroliere, dintre care 90% sunt importate. În acelaşi timp, până în 2030, Uniunea Europeană intenţionează să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puţin 40%, să impulsioneze astfel generarea de energie din surse regenerabile cu cel puţin 27%, precum şi să îmbunătăţească eficienţa energetică.
Nu în ultimul rând Bruxellesul urmărește ca sectorul energetic ar să fie caracterizat de un nivel mai ridicat de concurență și de libertatea de alegere pentru consumatori.