Prioritățile bugetare ale Uniunii Europene pentru 2016
Publicat de Monica Slavici, 4 martie 2015, 10:09
Bugetul este primul document pe care Parlamentul European îl elaborează în timpul procedurii bugetare anuale, iar modul în care sunt evidenţiate veniturile şi cum sunt repartizate pe categorii stabileşte liniile viitoare de acţiune. Pentru 2016 plafonul multi-anual cadru financiar este de 150.217 miliarde EUR şi cum vorbim despre sume de bani foarte mari, trebuie să adaug că săptămâna trecută a fost votată o rezoluție a Comisiei de bugete a Parlamentului European. Care sunt prioritățile bugetare ale Uniunii Europene pentru anul viitor aflăm de la info-officer-ul Craiova, Carmen Oprescu.
Europarlamentarii au votat priorităţile de buget pentru 2016, iar acestea includ atât creşterea economică şi a solidarității, cât și plata facturilor. Aceste obiective pot fi atinse prin ocuparea forţei de muncă, prin susţinerea întreprinderilor şi a antreprenoriatului. În plus, se va acorda întâietate finanţelor prin abordarea întârzierilor plăţilor restante şi prin reformarea sistemului comunitar de venituri.
Cum vor fi direcţionate bugetele?
Cea mai importantă linie directoare este alocată ocupării forţei de muncă, întreprinderilor şi antreprenoriatului. În acest caz, bugetul Uniunii şi planul de investiții Juncker trebuie să ajute 20 de milioane de întreprinderi mici şi mijlocii, pentru că IMM-urile reprezintă 99% din afacerile spaţiului comunitar.În plus, fondurile Uniunii ar trebui să încurajeze crearea de start-up-uri şi crearea scheme de noi locuri de muncă pentru tineri. În acest context, apare „Iniţiativa Europeană de tineret”, unde Comisia trebuie să arate care sunt motivele pentru care acest demers a luat un start lent în spaţiul comunitar şi să se asigure că această iniţiativă va fi finanţată după 2015. O altă linie directoare a bugetului va fi îndreptată spre susţinerea investiţiilor publice în zonele vitale şi, în ciuda întârzierilor, proiectele de dezvoltare regională trebuie să fie complete până în 2016 pentru a putea fi implementate. O componentă importantă a bugetului este alocată solidarităţii, care ar trebui să meargă dincolo de graniţele spaţiului comunitar prin livrarea ajutoarelor umanitare urgente de asistenţă şi de dezvoltare,in plus, sarcina de gestionare a fluxurilor de imigrare ar trebui să fie partajată printre toate ţările Uniunii Europene.
Care va fi viitorul pas în ceea ce priveşte bugetul comunitar?
La sesiunea din luna martie bugetul, pe linii directoare, va intra la vot în Parlamentul European. Comisia trebuie să prezinte propunerea finală până la sfârşitul lunii mai, iar bugetul de anul viitor va fi convenit între Consiliu şi Parlament până la sfârşitul lunii decembrie.