Ajutorarea celor mai vulnerabile persoane din Uniunea Europeană
Publicat de Monica Slavici, 5 martie 2015, 09:14
4 milioane de cetăţeni europeni se află într-o situaţie vulnerabilă, la limita sărăciei, fiind considerate persoanele cele mai defavorizate. Ele vor fi susţinute prin programele operaționale naționale pentru Fondul de ajutor european, principalul instrument de susţinere socială la nivelul Uniunii Europene. Detaliază subiectul Dana Sterghiuli de la Radio Constanţa, în rubrica Local- Regional-European, EuranetPlus.
Cetăţenii europeni care au cea mai mare nevoie de sprijin social vor fi susţinuţi în continuare prin programele operaţionale aprobate de Comisia Europeană. Fondul Social European este principalul instrument al Uniunii Europene pentru a combate sărăcia în statele membre şi pentru a ajuta cetăţenii să se integreze social.
6 miliarde de euro sunt banii alocaţi până în anul 2020 în programe pentru dezvoltarea oamenilor astfel încât ei să aibă abilităţi din ce în ce mai bune şi mai multe şanse pe piaţa muncii. Provocările sunt foarte mari acum pentru multe categorii profesionale, însă cei mai expuşi sunt cetăţenii lipsiţi de educaţie şi cu puţine resurse pentru viaţa lor, în general. Chiar şi aşa, există în 2015 cetăţeni europeni care trăiesc o formă extremă de sărăcie şi la care nu ajung niciodată programele de incluziune socială.
Marianne Thyssen, comisar european pentru ocuparea forței de muncă:
“Sunt 24 de milioane de cetăţeni care nu au un loc de muncă şi aproape 123 de milioane la limita sărăciei. Există riscul ca o parte a generaţiei tinere să devină o generaţie pierdută, fără abilităţi şi fără experienţa în muncă. Nu doar că avem aproape 12 milioane de cetăţeni în întrega Europă care au fost în şomaj mai mult de 12 luni, dar şomajul pe termen lung devine un fenomen structural. Si acum Europa rămâne mai mult şi mai mult în urmă în realizarea obiectivelor sale principale pentru creşterea ratei de angajare în piaţa muncii la 75% și reducerea numărului de persoane care trăiesc la limita sărăciei și excluziunii sociale cu 20 de milioane până în anul 2020.
Acestea sunt provocările pe care le avem acum, iar implicarea Comisiei va fi măsurată prin capacitatea sa de a le aborda cu succes. Ne- am stabilit ţinte mari. Acesta este un start nou, cu oportunitatea de a privi dintr-o nouă perspectivă ce facem şi felul în care facem lucrurile. Trebuie să depunem toată energia noastră în a genera locuri de muncă, creşterea economică şi schimbări democratice.”
Fondul de Ajutor European sprijină statele membre în eforturile lor de a ajuta persoanele cele mai vulnerabile din Europa. Este vorba de persoanele care au fost cel mai grav afectate de criza economică și socială, cei care au rămas fără un loc de muncă şi nu se mai regăsesc în economie şi în societate. Este foarte posibil ca aceste persoane să nu aibă hrană, adăpost sau să nu se poată îngriji. Situaţia este cu atât mai complicată atunci când vorbim de familii cu copii.
În aceste condiţii, asistența acordată de Fondul de Ajutor European poate include alimente, îmbrăcăminte și alte bunuri de uz personal, dar și acțiuni care să ajute persoanele şi familiile să se integreze în viaţa economică şi socială.