Egalitatea dintre femei şi bărbaţi se află în atenția UE
Publicat de Monica Slavici, 9 martie 2015, 08:35
La mijlocul săptămânii trecute, comisiile pentru drepturile femeii și cultură ale legislativului european au discutat cu reprezentantele parlamentelor din ţările membre, despre emanciparea femeilor prin educație.Mai multe detalii ne oferă Sorin Şchiopu, de la Studioul regional Radio România Târgu Mureş, în rubrica “Local, regional, european – EuranetPlus”
Acesta a fost doar unul din evenimentele organizate la Parlamentul European în preajma Zilei internaționale a femeii, care anul acesta a avut drept temă chiar „Emanciparea femeilor și a fetelor prin educație”.
Dezbaterea de la Parlamentul European s-a concentrat pe importanța eliminării diferențelor dintre bărbaţi şi femei, atât în ceea ce priveşte accesul la educaţie, cât şi la locul de muncă, fie că este vorba de ocuparea unor funcţii de conducere sau de salarii.
Cea mai recentă statistică europeană, arată că, în 2012, diferenţa medie dintre venitul orar brut al femeilor şi bărbaţilor era de 16,4%, în favoarea bărbaților.
Ca o consecinţă a salariilor mai mici, femeile ajung să ia şi pensii mai mici.
De asemenea, riscul de a nu-şi găsi un loc de muncă este mult mai mare decât în cazul bărbaţilor.
Chiar dacă, în Europa, femeile reprezintă 60% dintre deţinătorii de diplome universitare, ele sunt slab reprezentate în funcţii de conducere.
Aceeași situație se constată și în domeniul politic, este de părere eurodeputata belgiană Maria Arena, membră a Grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor si Democraților din Parlamentul European:
„În primul guvern în care am lucrat eram singura femeie. Lucram cu bărbaţi din generaţia mai în vârstă care erau prea puţin pregătiţi să accepte femeile.
La nivel politic este încă mult de lucru în acest sens.
Nu există încă o proporţie de 50- 50% în Parlamentul European. Există, însă, multe femei care lucrează pentru politicieni, mulţi dintre asistenţii acestora sunt femei.”
Și totuși, statisticile la nivel european arată, în ultimii ani, o tendinţă de reducere a decalajului dintre femei și bărbați.
Comisia Europeană și-a intensificat activitățile legate de strategia pentru egalitatea de gen.
A fost elaborată Strategia pentru egalitatea între femei şi bărbaţi în perioada 2010-2015, un program de lucru cuprinzător prin care Comisia se angajează să promoveze egalitatea de gen în cadrul tuturor politicilor sale.
Strategia vizează, între altele, plata egală pentru aceeași muncă, egalitate în luarea deciziilor și promovarea egalității de gen în afara UE.
Comisia Europeană a creat și noul program „Drepturi, egalitate și cetățenie”, prin care în exercițiul financiar 2014-2020 vor fi finanțate proiecte, în valoare de aproximativ 16 milioane de euro, care vizează realizarea egalității de gen și eradicarea violenței împotriva femeilor.
Prin urmare, chiar dacă egalitatea între femei și bărbați nu este, încă, un lucru dobândit, sunt șanse ca în acest domeniu să se înregistreze progrese substanțiale.
Acest lucru a fost subliniat, zilele trecute, și de către comisarul european pentru justiție, consumatori și egalitate de gen, Věra Jourová, care declara:
”Obiectivul meu în acest domeniu nu este ca toată lumea să fie la fel, ci aș dori să mă asigur că bărbații și femeile dispun de aceleași șanse în viață și se bucură de aceleași drepturi și libertăți”.