Conferinţa la nivel înalt la Bruxelles – „Un nou început pentru dialogul social”
Publicat de Monica Slavici, 10 martie 2015, 09:43
„Un nou început pentru dialogul social” – acesta a fost motto-ul conferinţei la nivel înalt organizate săptămâna trecută la Bruxelles. Consfătuirea la care au participat liderii principalelor asociaţii ale organizaţiilor partenerilor sociali din ţările UE, reprezentanţii Comisiei Europene şi ai Parlamentului European, şi-a propus să identifice noi căi de intensificare şi eficientizare a dialogului social la nivelul Uniunii Europene. Mai multe detalii ne oferă Papp-Zakor András de la Radio România Cluj, în cadrul rubricii Local, regional, european – EuranetPlus.
Acum treizeci de ani, la Val Duchesse se lansa dialogul social la nivelul Uniunii Europene. În perioada care a trecut de atunci această practică a devenit un element indispensabil al economiei sociale de piaţă, element consfinţit inclusiv în Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene. Unele acorduri model dintre partenerii naţionali au fost ridicate chiar la rang de reglementări europene. Există dovezi în sensul că ţările unde instituţiile dialogului social sunt puternice, sunt cele mai performante şi competitive economii din cadrul UE, cu o situaţie socială mai bună şi mai rezilientă – spunea Marianne Thyssen, comisar european pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi mobilitate. Cu toate acestea, criza economică a tensionat relaţiile dintre angajatori şi angajaţi, dialogul social având de suferit. Iată de ce noua Comisie Europeană condusă de Jean-Claude Juncker şi-a propus să relanseze procesul, de aici şi motto-ul conferinţei de săptămâna trecută. Consfătuirea a inclus un număr de 6 ateliere care au abordat problematici particulare de la implicarea partenerilor sociali în Semestrul European, strategia macroeconomică europeană, exploatarea potenţialului pieţei unice digitale până la cerinţele educaţionale şi de formare profesională legate de un mediu de lucru în plină schimbare.
Comisia Europeană este ferm angajată în sporirea rolului partenerilor sociali, dorind să-i consulte în privinţa tuturor iniţiativelor care îi privesc – a spus Marianne Thyssen, comisar european pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi mobilitate, adresându-se participanţilor la conferinţă.
„Comisia va prezenta încă înaintea verii o iniţiativă care vizează integrarea şi îmbunătăţirea şanselor de angajare a şomerilor pe termen lung iar în a doua jumătate a anului va avansa un pachet ambiţios privind mobilitatea forţei de muncă. Aştept cu nerăbdare contribuţia partenerilor sociali la elaborarea acestor documente!”
Comisarul european a atras atenţia asupra provocării majore cu care se confruntă forţa de muncă şi angajatorii din ţările Uniunii:
„Toate statele membre se confruntă cu schimbări demografice şi tehnologice cu impact profund asupra economiei şi a pieţii muncii. Însă educaţia şi sistemele de calificare rămân deseori insuficient calibrate pe cerinţele pieţei muncii. Ştim că 20% dintre europeni posedă aptitudini abia elementare de scriere-citire şi 25% au doar cunoştinţe elementare de matematică. Ştim în acelaşi timp că în 2025 acest nivel de cunoştinţe va fi suficient pentru abia 11% din totalul ofertei de locuri de muncă de pe piaţă. O penurie de forţă de muncă înalt calificată coexistă cu rate ale şomajului inacceptabil de ridicate în special în rândurile tineretului! Partenerii sociali îşi pot aduce contribuţia la îmbunătăţirea trecerii din sistemul educaţional spre piaţa muncii ca şi dintre diversele locuri de muncă!” – a spus Marianne Thyssen, adăugând că partenerii sociali trebuie să conlucreze strâns cu guvernele ţărilor membre, cu Comisia Europeană pentru elaborarea unui răspuns strategic la impactul pe care-l are tehnologia asupra diverselor sectoare economice în privinţa profesiilor şi a modelelor antreprenoriale emergente.