Siguranţa rutieră în Uniunea Europeană
Publicat de Monica Slavici, 31 martie 2015, 09:12
Chiar dacă în ultimii 3 ani, au fost mai puţine accidente rutiere, există în continuare serioase motive de preocupare în privinţa siguranţei rutiere. În 2014, România a raportat 91 de cazuri mortale, la un milion de locuitori, cu mult peste media europeană. Avem, alături de Letonia, şi cel mai ridicat procent al deceselor în rândul pietonilor, victime ale accidentelor rutiere, respectiv 39 %.
Comisarul european pentru transport, Violeta Bulc, spune că cifrele din raportul anual privind siguranţa rutieră sunt un semnal de alarmă pentru toată Europa :
“Pentru a atinge obiectivul nostru de a reduce la jumătate numărul victimelor până în anul 2020, avem nevoie de o reducere cu 8 % a accidentelor, în fiecare din următorii 5 ani. Anul trecut, la nivelul întregii Europe, au fost 25.700 de accidente rutiere mortale, ceea ce înseamnă că, în medie, aproape 70 de europeni mor pe drumurile noastre în fiecare zi. Pentru mine, ca pentru toată lumea, acesta este un semnal de alarmă, în special, pentru Comisia Europeană, pentru statele membre, comunităţile locale şi, bineînţeles, pentru toţi cei din trafic: şoferi, pietoni, biciclişti, motociclişti şi călători. De aceea, pentru a reduce semnificativ aceste statistici negative avem nevoie să preluăm cele mai bune practici acolo unde există si să implementăm noi metode, noi abordări şi acţiuni.”
Cele mai multe acţiuni de zi cu zi în materie de siguranţă rutieră sunt realizate la nivel local, în fiecare stat membru, de exemplu, campaniile de educare în trafic. O astfel de campanie locală este cea privind existenţa în trafic a motocicliştilor.
De la Poliţia Rutieră Constanţa, comisarul Ciprian Sobaru:
” Se constată faptul că odată cu venirea primăverii, numărul motocicliştilor este în creştere, iar conducătorii auto nu au reuşit sau nu vor reuşi prea brusc să facă trecerea de la sezonul de iarnă, în care motocicliştii erau foarte rari, la sezonul de primăvară-vară în care numărul motocicliştilor creşte foarte, foarte mult. Nu spunem că este o rea-voinţă din partea conducătorilor auto, ci spunem faptul că şi-au pierdut, odată cu intrarea în sezonul de iarnă, deprinderea de a fi atenţi la faptul că sunt autovehicule cu două roţi în traficul rutier. ”
Autorităţile joacă un rol important, însă ca cetăţeni trebuie să fim cu toţii responsabili. Comportamentul nostru atunci când participăm la trafic, ca şoferi, ciclişti sau pietoni, are legătură directă cu siguranţa rutieră. Trebuie să circulăm respectând regulile de trafic, să ne legăm centurile de siguranţă şi să fim vigilenţi pentru situaţiile neprevăzute.
Astfel, tot mai multe persoane îşi vor încheia călătoria cu bine şi se vor întoarce, în siguranţă, acasă.