În Uniunea Europeană au intrat în vigoare noi reguli de etichetare a produselor din carne
Publicat de Monica Slavici, 7 aprilie 2015, 08:53
De la 1 aprilie, europenii ştiu exact ce cumpără. Producătorii de carne sunt obligaţi să informeze detaliat populaţia despre provenienţa cărnii pe care o vând. Mai multe informaţii ne oferă Mirabela Afronie de la Radio România Reşiţa.
Din această lună, pe etichete vor fi trecute obligatoriu ţara sau ţările în care animalul s-a născut, a fost crescut, sacrificat şi procesat.
Daniel Rosario din partea Comisiei Europene:
Regulile se vor aplica pentru carnea de porc, oaie, capră şi pasăre. Este vizată carnea proaspătă, refrigerată sau congelată, însă fac excepţie produsele preparate sau procesate. Acestea nu trebuie să ofere informaţii despre originea produsului.
Regulile de etichetare se aplică pentru carnea preambalată, însă statele membre pot decide să le extindă şi la carnea care nu este preambalată.
Până acum, menţiunea era necesară doar pentru carnea de vită. Măsura este o consecinţă a scandalului cărnii de cal de acum doi ani. Atunci, s-a descoperit că hamburgerii vânduţi în mai multe lanţuri de magazine din Marea Britanie şi Irlanda conţineau în loc de carne de vită, carne de cal. Ulterior, scandalul s-a extins în mai multe ţări din Uniunea Europeană, fiind găsită carne de cal şi în lasagna din Elveţia şi Germania.
Noile reguli de etichetare au fost elaborate în temeiul regulamentului din 2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare. Ele au fost agreate de statele membre în luna decembrie 2013. Regulile se aplică însă şi pentru carnea din ţările care nu sunt membre ale Uniunii Europene.
În Uniunea Europeană sunt produse anual 45 de milioane de tone de carne, iar potrivit unui studiu, 90% dintre consumatori vor să ştie de unde provine carnea de pe rafturi. Marii producători din Franţa, Spania, Italia sau Germania respectă deja noile reguli de etichetare. În România, produsele vor avea etichete noi, pe măsură ce rafturile marilor magazine vor fi aprovizionate cu stocuri de carne proaspătă.
Majoritatea consumatorilor din Uniunea Europeană – 83% mănâncă carne cel puţin de două sau trei ori pe săptămână. Carnea cea mai consumată este cea de porc, aproape jumătate dintre europeni prefer acest tip de carne, de pasăre – 29% şi de vită – 19%, în timp ce carnea de oaie, de capră şi alte tipuri de carne reprezintă numai 3% din consumul de carne din Uniunea Europeană.