În ultimii trei ani, aproximativ șase milioane de europeni au sprijinit inițiative cetățenești europene
Publicat de Monica Slavici, 8 aprilie 2015, 09:00
In acest fel oamenii şi au adus cauze importante direct în atenția factorilor de decizie europeni. Un raport al Comisiei Europene trece în revistã progresele, dar şi obstacolele care împiedicã bunul mers al acestor iniţative. Claudia Ruse de la Bucuresti fm ne prezinta toate datele în rubrica Euranet Plus de astazi
Comisia Europeanã a anunţat cã, în ultimii trei ani, au fost primite 51 de cereri de a lansa o iniţiativã cetãţeneascã.
Dintre acestea, 31 au vizat domenii care ţin de competenţa comisiei şi au fost înregistrate.
Trei au atins pânã în prezent pragul de un milion de semnãturi, iar 12 au ajuns la sfârşitul perioadei de colectare a declaraţiilor de susţinere, fãrã a atinge însã pragul corespunzãtor.
Raportul executivului comunitar mai aratã cã trei astfel de iniţiative cetãţeneşti sunt încã în fazã de colectare a declaraţiilor de susţinere, adică a semnăturilor iar zece au fost retrase de organizatori.
Doar douã iniţiative au parcurs întregul proces prevãzut în regulament şi au primit un rãspuns din partea Comisiei Europene.
Este vorba de un demers legat de dreptul la apã şi salubritate în privinţa cãruia Bruxelles s-a angajat sã ia noi mãsuri care sã asigure o mai mare transparenţã şi un altul referitor la dreptul la viaţã şi la protecţia embrionului uman, folosit în activitãţi de cercetare în domeniul celulelor stem.
În ceea ce priveste România, raportul Comisiei europenerelevă că cetăţenii români s-au mobilizat doar într-un singur caz, pentru a strânge numarul necesar de semnaturi, spune Mihai Roşioru, ofiţer de presă Reprezentaţa Comisiei Europene la Bucureşti.
“Este vorba despre initiativa cetăţenească”Unul dintre noi” care se referă la dreptul la viaţă, protecţia demnităţii şi integrităţii umane. În cazul acestei initiative cetăţeneşti peste 110 mii de cetăţeni români au susţinut prin semnături această initiative, un număr cu mult peste pragul necesar pentru România, de 25 de mii de semnături. Aşadar, există disponibilitate din partea cetăţenilo români pentru a susţine iniţiativele cetăţeneşti.”
Aproape sase milioane de europeni au sprijinit iniţiative cetãţeneşti în ultimii trei ani, de când aceastã practicã a devenit posibilã în spaţiul comunitar.
Iniţiativa cetãţeneascã reprezintã unul dintre elementele de bazã care vizeazã consolidarea încrederii în instituţiile europene şi promovarea unei participãri active a cetãţenilor la procesul de elaborare a politicilor europene – spune prim vicepreşedintele Comisiei, Frans Timmermans. În opinia sa, trebuie cãutate noi modalitãţi pentru a încuraja cetãţenii sã recurgã mai frecvent şi mai eficient la acest instrument.
De altfel, raportul Comisiei Europene aratã cã declaraţiile de susţinere primite au provenit de la cetãţeni din toate cele 28 de state membre ale Uniunii.
Existã însã situaţii în care unii cetãţeni nu au putut sã sprijine iniţiativele din cauza unor criterii diferite impuse de statele membre. Este şi motivul pentru care Comisia Europeanã a început discuţii cu statele membre pentru a soluţiona aceste probleme. Iniţiativa cetãţeneascã europeanã a fost introdusã de Tratatul de la Lisabona de funcţionare a UE.
Normele şi procedurile sunt prevãzute într-un regulament care este in vigoare de la 1 aprilie 2012. Pentru a lansa o iniţiativã, europenii trebuie sã formeze un comitet al cetãţenilor. O iniţiativã trebuie apoi susţinutã de cel puţin un milion de europeni, provenind din cel puţin şapte state membre din cele 28.