Parlamentul European se pregătește să prezinte poziția față de acordul dintre UE și SUA
Publicat de Andrei Cretoiu, 16 aprilie 2015, 08:30
Parlamentul European se pregătește să își prezinte poziția față de acordul comercial dintre Uniunea Europeană și Statele Unite. Mai multe detalii ne oferă Sorin Şchiopu, de la Studioul regional Radio România Târgu Mureş, în rubrica “Local, regional, european – EuranetPlus”.
Acordul comercial dintre Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii este cunoscut sub denumirea de Parteneriatul Transatlantic de Comerț și Investiții (TTIP). Necesitatea unui astfel de acord a apărut încă din 2004, când premierul spaniol de la acea vreme, Jose Maria Aznar, sugera inițierea unor negocieri, dar Comisia Europeană nu a luat în considerare propunerile sale.
Abia în 2006, când cancelarul german Angela Merkel se declara de acord cu ideea de a strânge legăturile comerciale dintre cele două părți au reacționat și liderii europeni. În 2007 au fost puse bazele Consiliului Economic Transatlantic, instituție care reunește oficiali din ambele părți, cu scopul de a ghida și stimula discuțiile referitoare la convergența economică. La sfâşitul lui 2011, liderii americani și europeni au dat Consiliului mână liberă să instituie un grup de lucru la nivel înalt în problema locurilor de muncă și a creșterii economice. În iunie 2013, Comisia Europeană a primit mandat de negociator în privința acordului cu SUA, dar bineînțeles că trebuie să țină cont de poziția statelor membre și de cea a Parlamentului European care, în final, va trebui să aprobe textul acordului.
Comitetul pentru comerț internațional este responsabil pentru elaborarea recomandărilor Parlamentului bazat pe un raport întocmit de președintele comitetului, deputatul Bernd Lange, care aparține Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor si Democraţilor. Până acum au fost discutate aproape 900 de amendamente la raportul întocmit de eurodeputatul german.
La începutul acestei săptămâni deputații europeni au discutat, din nou, în comisie despre acordul comercial TTIP, iar opiniile exprimate de către eurodeputați au fost dintre cele mai diverse. Ei au au avertizat ca nu vor aproba acordul cu orice preț și că este necesară transparență în negocierea unui tratat cu asemenea implicații.
O problemă semnalată de parlamentarii europeni o reprezintă drepturile investitorilor.
Iată ce declara în legătură cu acest subiect eurodeputatul britanic David Martin, care face parte din Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor si Democraţilor:
Subiecte de interes general cum ar fi apa, sănătatea, serviciile sociale și educația ar trebui scoase din competențele TTIP. Am discutat acest lucru de mai multe ori în legătură cu protecția investițiilor, dar limita grupului pe care îl reprezint nu este protecția investițională, esența constând în a avea dreptul de a putea reglementa. Orice lucru, care ar limita dreptul de a reglementa, într-o înțelegere de investiții, ar fi inacceptabil.
La rândul său, deputatul Helmut Scholtz, reprezentant al Grupului Confederal al Stângii Unite Europene/Stânga Verde Nordică a declarat:
Nu avem nevoie de acest acord pentru că este mai mult pentru crearea interdependenței a două piețe: piața internă a Uniunii Europene incluzând acquis-ul comunitar și piața existentă a Statelor Unite.
Votul privind raportul despre acordul TTIP este așteptat până la sfârșitul lunii mai, dar numai după ce toate cele 14 comisii din PE implicate își vor exprima punctele de vedere. Acordul comercial poate intra în vigoare numai în cazul în care a fost aprobat de Consiliu și de Parlamentul European.