CE a adoptat Programul de dezvoltare rurală al României. Peste 9 miliarde de euro disponibile
Publicat de Andrei Cretoiu, 29 mai 2015, 10:00 / actualizat: 16 iunie 2015, 0:22
Comisia Europeană a aprobat Programul de dezvoltare rurală al României pentru anii 2014- 2020
Programul pentru dezvoltarea rurală a României este conceput să ofere un sprijin consistent zonelor rurale luând în considerare particularităţile lor.
Trei direcţii de acţiune sunt prioritare: restructurarea sectorului agricol, protecția mediului și o calitate mai bună a vieții în satele româneşti. Asta înseamnă că activităţile trebuie orientate spre modernizarea fermelor, conservarea biodiversității și promovarea practicilor agricole prietenoase cu mediul înconjurător.
După cum anunţa comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Phil Hogan, toate aceste activităţi trebuie corelate cu investiții în economia rurală, astfel încât viaţa în satele românești să fie mai bună.
Phill Hogan: ” Există multi fermieri care doresc să îşi eficientizeze ferma, care diversifică şi restructurează afacerea lor. Există mulţi antreprenori care îşi doresc să înceapă o afacere şi există multe autorităţi care vor să ofere servicii publice într-un mod mai eficient. Dar ca să scoată acele idei de pe hârtie şi să le implementeze au nevoie de bani. Politica de dezvoltare rurală face deja multe pentru sprijini finanţarea, are un buget european de 100 miliarde de euro în peste 7 ani, ceea ce nu reprezintă nicidecum o schimbare mică şi atrage fonduri necesare din partea autorităţilor naţionale şi regionale.”
Aproximativ 27% din populaţia rurală va beneficia de investiţii în infrastructura rurală şi de noi locuri de muncă. Programul va sprijini modernizarea a 3 400 de ferme şi cooperative şi dezvoltarea a peste 30 000 de ferme mici. Peste 9400 de tineri fermieri vor fi ajutaţi să se instaleze în zona rurală şi să înceapă o activitate acolo. Producătorii agricoli sunt încurajaţi să se asocieze şi să integreze producţia, spune ministrul român al agriculturii, Daniel Constantin:
„Am încercat să-i stimulăm prin fonduri mai multe pe care le punem la dispoziţie. Cei care aplică anul acesta pentru plata directă pe suprafaţă şi au între 5 şi 30 de hectare, deci au ieşit din categoria 1-5 hectare, primesc 210 euro/ ha. Ceilalţi, între 1-5 ha, câte 170 euro/ha. Deci, încercăm să-i stimulăm pe cei care se asociază, după ce am încercat să-i convingem şi nu am reuşit. Aşa facem şi pe zona de procesare: le dăm punctaj suplimentar şi fonduri europene mai multe celor care integrează producţia, cei care aveau, să spunem, producţie de porumb şi acum îşi dezvoltă partea de zootehnie sau îşi dezvoltă partea de procesare a porumbului respectiv şi exportul de produse procesate după aceea”.
Sprijinul pentru dezvoltarea rurală este al doilea pilon al Politicii agricole comune.El furnizează statelor membre un pachet de finanțare gestionat la nivel național sau regional în cadrul programelor multianuale.