Miniştrii energiei, transporturilor şi telecomunicatiilor s-au reunit la Bruxelles pentru o dezbatere privind siguranţa aprovizionării cu energie
Publicat de Andrei Cretoiu, 11 iunie 2015, 10:00 / actualizat: 16 iunie 2015, 1:28
Securitatea aprovizionării cu energie a fost subiectul dezbaterii organizate de Consiliul European pentru a defini foarte bine situaţia care este acum și pentru a contura viitoarele evoluții legate de aplicarea strategiei pentru securitate energetică. Punctul central de îndeplinit este siguranţa aprovizionării cu energie, însă discuţia se referă şi la cât de accesibil este preţul pentru consumatori.
Strategia pentru securitate energetică vrea să consolideze reziliența UE la șocuri și la întreruperi în aprovizionarea cu energie. Pe termen lung însă, obiectivul este de a reduce dependența europeană de anumite tipuri de combustibil, de anumiți furnizori de energie și de anumite rute.
Miguel Arias Canete, comisarul european responsabil de energie:
„Întâlnirea miniştrilor este în continuarea planului nostru de a implementa politica energetică a Uniunii. Am avut discuţii fructuoase privind paşii următori în ceea ce priveşte siguranţa aprovizionării cu energie. Suntem la un an de la adoptarea Strategiei pentru securitate energetică şi am făcut deja progrese importante. În octombrie, Comisia Europeană a făcut testul de stres în domeniul energetic pentru a vedea rezilienţa Uniunii Europene la întreruperile în aprovizionarea cu energie pe timpul iernii. Astfel, avem acum datele pentru a revizui acţiunile noastre în ceea ce priveşte aprovizionarea cu energie şi pentru noi propuneri până la sfârşitul acestui an.”
Miniștrii au convenit asupra faptului că rutele și sursele de aprovizionare diverse, cooperarea regională și dezvoltarea infrastructurii sunt cele mai importante elemente ale politicii europene în domeniul energiei. Iata priorităţile. Comisarul european Miguel Arias Cañete:
”În primul rând, vom continua să diversificăm sursele de energie pe care le avem, furnizorii şi rutele şi asta înseamnă inclusiv să ne dezvoltăm parteneriate de investiţii cu producători din regiunea mediteraneană şi Asia Centrală. În al doilea rând, vom solicita o revizuirea a politicii europene privind aprovizionarea cu gaze naturale şi, de asemenea, vom propune, anul următor, o revizuire a regulilor privind transparenţa acordurilor interguvernamentale în domeniul energiei.”
Realitatea ultimilor ani ne-a arătat că aprovizionarea cu energie este este o provocare pe care nu o mai putem ignora, dovadă preţurile tot mai mari şi dependenţa de importuri. O realitate de care suntem conştienţi că ar putea pune sub semnul întrebării securitatea aprovizionării şi chiar funcţionarea economiilor europene. Acestor provocări se adaugă şi efectele pe care le produce o infrastructură energetică îmbătrânită, care generează costuri mari de exploatare