Plan de acțiune privind impozitarea echitabilă a întreprinderilor din UE
Publicat de Andrei Cretoiu, 23 iunie 2015, 09:45
Planul de acțiune privind impozitarea echitabilă a întreprinderilor face parte din agenda Comisiei Europene de combatere a evaziunii fiscale şi de creștere economică în Europa. Acțiunile-cheie includ relansarea bazei fiscale comune a firmelor și reglementări privind garantarea unei impozitări acolo unde sunt generate profiturile.
Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vamă susţine că impozitarea întreprinderilor din UE necesită o reformă radicală. Iată şi de ce: ”Constatăm că piaţa noastră internă are neajunsuri pe plan fiscal. Vreau să vă dau ca exemple două situaţii inacceptabile, care apar într-un spaţiu atât de bine integrat cum este Uniunea Europeană.
În primul rând, nu mai putem să tolerăm ca anumite întreprinderi şi, de multe ori, cele mai prospere să scape de contribuţiile fiscale fiind încurajate de anumite prevederi. Este de- a dreptul inechitabil pentru că atunci povara cade asupra cetăţenilor europeni şi asupra celorlalte întreprinderi care trebuie să suporte o sarcină fiscală mai mare. Este inacceptabil şi din punct de vedere social. Situaţia este ineficientă pentru că ea reduce încasările statelor membre şi stabilitatea acestora. De asemenea, situaţia este nesustenabilă pentru că practicile abuzive şi această preocupare de a găsi regimul fiscal cel mai favorabil subminează politicile care ar permite creşterea economică.
Cel de-al doilea exemplu este al întreprinderilor care desfăşoară activităţi în mai multe state membre şi care ar trebui să beneficieze de facilităţi pe piaţa internă, dar se lovesc, în continuare, de obstacole, de proceduri greoaie, legate de diferenţele care există între cele 28 de sisteme naţionale. Se confruntă, de asemenea, cu dubla impunere şi cu problemele de arbitraj în ceea ce priveşte chestiunile fiscale între jurisdicţii.”
Normele care reglementează în prezent impozitarea întreprinderilor din UE nu sunt adecvate pentru economia modernă. Unele firme se folosesc de naționale pentru a nu plăti obligațiile fiscale care le revin în interiorul UE, Astfel statele membre pierd venituri la buget, cetăţenii sunt tot mai împovăraţi, iar între firmele care plătesc impozite şi cele care nu plătesc este o concurenţă neloială.
Pentru a obține răspunsuri la întrebarea dacă întreprinderile ar trebui să facă publice sau nu anumite informații fiscale, Comisia Europeană a lansat, săptămâna trecută, o consultare publică.