Salariul minim brut pe economie a fost majorat în România
Publicat de Andrei Cretoiu, 6 iulie 2015, 14:30
De la începutul acestei luni, salariul minim brut pe economie a fost majorat în România la 1050 lei pe lună. Creșterea este de 75 de lei de la 975 de lei și este a doua astfel modificare ce intervine în acest an.
Potrivit oficialilor de la București valoarea salariului minim brut este pentru program complet de lucru de 168 de ore în medie pe lună în anul 2015. Pentru personalul din sectorul bugetar, nivelul salariului de bază, potrivit încadrării, nu poate fi inferior nivelului salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.
Pe acest subiect, ministrul Muncii, Rovana Plumb declara, că aproape 1,4 milioane da salariaţi beneficiază de creşterea salariului minim pe economie dintre aceştia 488.000 fiind bugetari iar 900.000 lucrând din mediul concurenţial.
Preocupări legate de acest subiect se regăsesc nu numai la nivel național ci și european. Potrivit datelor publicate în februarie 2015 există diferențe uriașe legate de veniturile salariale minime, în funcție de țările în care acestea sunt utilizate.
Raportate la diferențele în puterea de cumpărare reală, discrepanțele dintre statele membre sunt reduse la un raport de 1 la 10 de euro, la un raport de 1 la 4. Douăzeci și două state membre ale Uniunii Europene au introducă salarii minime naționale, șase state nu au făcut acest lucru.
Într-o emisiunea Euranet Plus președintele grupului de lucru din cadrul Comitetului European Economic și Social, George Dassis, a ținut să ofere un răspuns legat de importanța acestui tip de salariu și de perspectivele comunitare la acest capitol.
”Salariile reprezintă rezultatul negocierilor dintre organizațiile sindicale și cele patronale. Deci, Europa poate să intervină în această chestiune însă trebuie să țină cont, în principal, de voința partenerilor sociali și asta se întâmplă în majoritatea statelor. Și ajungem să avem, în cele din urmă, salarii minime acceptabile permițând muncitorilor să aibă un trai decent. Sigur asta nu se poate face de pe o zi pe alta și nu putem vorbi , în nici un caz, de un salariu minim uniform. Trebuie să gândim în termeni ce vizează puterea de cumpărare din fiecare țară. Pentru că puterea de cumpărare a celor care lucrează nu e dată doar de salariul pe care-l primesc ci și de nivelul de consum. ”
Ca o comparație, la 1 ianuarie 2015, un număr de 22 dintre cele 28 de state membre ale UE aveau salarii minime naționale, care variau de la 184 de euro pe lună în Bulgaria și 218 euro pe lună în România până la 1923 de euro în Luxemburg. După majorarea de la 1 iulie, salariul minim brut în România este de aproximativ 235 de euro, valoarea ce nu schimbă poziționarea țării noastre în clasamentele de profil.