Ascultă Radio România Regional Live

Sisteme de supraveghere, interfoane sau vecini!

Sisteme de supraveghere, interfoane sau vecini!

Publicat de Mihaela Costache, 4 august 2015, 16:10

Sunt doar câteva din măsurile pe care cetățenii le iau împotriva spărgătorilor de locuințe!

Hot-furt-din-casaFurturile din locuințe au un trend descendent în ultima vreme, iar polițiștii ne sfătuiesc pe toți să ne protejăm în continuare.

Hoții s-au specializat – un grup identifică imobilele, unul urmărește victimele, iar când acestea pleacă intervin spargatorii.

Spargerile se dau de regulă în apartamentele de bloc, pe timp de zi, potrivit oamenilor legii.

În timp ce unii oameni spun că și-au instalat sisteme de supraveghere, alții se înțeleg bine cu vecinii și se verifică între ei.

Numărul spargerilor de locuințe diferă de la o perioadă la alta a anului, iar pentru prevenirea acestora, Diana Sarca de la Poliția Capitalei ne dă câteva sfaturi care pot păstra în siguranță bunurile pe care le avem în propriile case.

Pentru a nu deveni victima unor astfel de infracţiuni, Poliţia Capitalei recomandă:

  • Adoptaţi o conduită preventivă şi să nu permiteţi accesul în locuinţă persoanelor necunoscute, indiferent de motivul invocat.
  • Acordaţi atenţie când la uşa dumneavoastră se prezintă persoane necunoscute care declară că vin din partea unor rude care sunt plecate în străinătate sau locuiesc din alte localităţi.
  • Manifestaţi atenţie atunci când la uşa dumneavoastră se prezintă persoane necunoscute care declară că fac parte din diferite instituţii sau societăţi. Solicitaţi legitimaţia de serviciu şi buletinul de identitate, şi reţineţi, pe cât posibil, numele, prenumele sau seria actului de identitate. Daca persoanele refuză să se identifice, nu continuaţi discuţia – este mai sigur pentru dvs.
  • Dacă aveţi cel mai mic dubiu, nu ezitaţi să contactaţi instituţiile pe care aceste persoane pretind că le reprezintă, pentru a vă convinge de veridicitatea celor ce v-au fost spuse. În acest caz, nu lăsaţi acea persoană să vă oprească să faceţi această minimă verificare, sub pretextul că s-ar grăbi. Un reprezentant al unei instituţii sau companii nu ar avea nimic împotriva acestui lucru şi va aştepta până te vei convinge de veridicitatea celor afirmate de acesta. Pe toată durata acestor verificări, nu uitaţi să păstraţi usa închisă şi asigurată, până în momentul în care aveţi garanţia că cele afirmate de persoana în cauză sunt reale.
  • Nu furnizaţi informaţii despre vecinii dumneavoastră unor astfel de persoane sau celor care pretind că oferă diverse servicii.
  • Învăţaţi copiii ca atunci când sunt singuri în casă şi sună cineva la uşă, să nu dea de înţeles că în locuinţă nu se află persoane adulte. Învatati copiii sa nu dea relatii nimanui despre locuinţă sau bunurile din aceasta şi să nu deschidă uşa nimănui în lipsa dvs.
  • Totodată, pentru a nu deveni victima unor astfel de infracţiuni, Poliţia Capitalei vă recomandă să nu lăsaţi niciodată o cheie de rezervă într-un loc ascuns, cum ar fi preşul de la uşă, într-un ghiveci sau în cutia poştală. Înlocuiţi imediat încuietoarea dacă aţi pierdut o cheie.
  • Uşile trebuie să fie solide, cu sisteme de închidere sigure. Montaţi la uşă un vizor. Întotdeauna trebuie să vedeţi din casă cine este la uşă şi să deschideţi numai după ce v-aţi convins asupra identităţii şi intenţiilor persoanelor respective.
  • Evitaţi discuţiile despre bunurile de valoare aflate în locuinţă. Nu ţineţi sume mari de bani sau bijuteri în casă, neasigurate şi nu lăsaţi impresia că deţineţi astfel de bunuri.
  • Dacă părăsiţi locuinţa în timpul nopţii lăsaţi o lumină aprinsă sau un aparat de radio în funcţiune.
  • Nu spuneţi când sunteţi plecaţi în vacanţă. Nu lăsaţi bilet în uşă sau mesaje pe robotul telefonic prin al căror conţinut să certifice absenţa dumneavoastră. Nu lăsaţi mesaje similare pe reţelele de socializare si nu utilizaţi noile tehnologii sau mijloace de comunicare moderne pentru a vă anunţa absenţa de la domiciliu.
  • În cazul caselor la curte şi a apartamentelor situate la parter este necesar să vă protejaţi ferestrele cu grilaje metalice ale căror capete de prindere să fie încastrate în zid, iar spaţiile dintre bare să fie de dimensiuni mici. Draperiile sau jaluzelele vă pot feri locuinţa de priviri indiscrete şi fac ca bunurile de valoare să nu fie vizibile din stradă. În plus, pentru cei care locuiesc la curte, Poliţia Capitalei le recomandă să nu depoziteze, la vedere, ambalajele unor obiecte de valoare.
  • În situaţia în care locuiţi într-un bloc, nu lăsaţi necunoscuţii să pătrundă în imobil sau nu ţineţi uşa deschisă pentru cineva care soseşte când tu ieşi din clădire. Instalarea unui interfon, montarea unei yale la uşile de acces în scara blocului şi existenţa de chei numai la cei ce locuiesc cu forme legale în imobil, vă oferă un sentiment de siguranţă şi vă protejează totodată împotriva persoanelor cu intenţii infracţionale.
  • Administraţia blocului trebuie să acorde o mai mare atenţie persoanelor angajate să asigure curăţenia în spaţiile comune, întrucât acestea ajung să cunoască foarte bine programul locatarilor şi pot furniza aceste informaţii unor indivizi răuvoitori.
  • De asemenea, pentru a reduce riscul de victimizare, Poliţia Capitalei recomandă ca la, atunci când se lasă seara, la intrarea în holul blocului dar şi pe palierele acestuia, să existe o lumină permanentă.
  • Becurile de iluminat interior şi exterior vor fi montate cu sisteme de asigurare pentru a nu fi sparte sau scoase din circuit cu uşurinţă. Similar, tablourile electrice şi contoarele de pe paliere sau de la parterul imobilului trebuie să fie asigurate corespunzător prin montarea unor cutii metalice.
  • Montarea de grilaje metalice pentru uşile de acces în subsoluri, boxe, terasă şi intrările suplimentare constituie o serie de măsuri ce cresc gradul de protecţie a bunurilor şi persoanelor din acel imobil.
  • Asiguraţi contragreutăţiile metalice ale ascensorului prin sudarea acestora cu ajutorul unor dispozitive metalice, astfel încât să împiedicaţi sustragerea lor.
  • În plus, instalarea unui dispozitiv de supraveghere video a perimetrului locuinţei împreună cu un sistem de alarmă, dar şi a unui sistem de iluminare cu senzori de mişcare în curtea imobilului, contribuie semnificativ la creşterea gradului de protecţie a bunurilor dvs. şi a persoanelor aflate în locuinţă.
  • Poliţia Capitalei vă recomandă să vă asiguraţi locuinţa cu sisteme de închidere sigure, dar şi cu orice alte elemente de siguranţă precum gratii, obloane, sisteme de alarmare etc., care pot spori gradul de siguranţă al bunurilor şi persoanelor aflate în imobil.
  • Totodată, pentru a minimiza riscul victimal, puteţi apela la unul dintre vecini pentru a supraveghea locuinţa în intervalul în care sunteţi plecat. Nu lăsaţi la vedere indicii care să ateste lipsa de la domiciliu sau existenţa anumitor bunuri în locuinţa dvs. De asemenea, este recomandabil să asiguraţi în imobil un iluminat de veghe.
  • Dacă, din nefericire, aţi devenit victima unui furt din locuinţă, vă sfătuim să anunţaţi Poliţia de îndată la numărul unic de urgenţă 112 şi să nu atingeţi ori să mişcaţi de la locul lor bunurile din locuinţă, întrucât aţi putea şterge urme şi să îngreunaţi astfel activitatea poliţiştilor care vor veni pentru cercetări la faţa locului.
  • Totodată, în această situaţie, încercaţi să oferiţi Poliţiei cât mai multe date de care aţi luat la cunoştinţă şi să apelaţi la vecinii care au observat orice detaliu ce ar putea să sprijine investigaţia poliţiştilor.
Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc