Bugetul UE ar trebui să fie orientat către rezultate!
Publicat de Andrei Cretoiu, 25 septembrie 2015, 10:00
La începutul acestei săptămâni, marți 22 septembrie, la Bruxelles s-a defășurat conferința intitulată „Un buget al UE axat pe rezultate”.
La dezbateri au participat politicieni și experți în finanțe publice, care au prezentat o serie de puncte de vedere cu privire la chestiuni-cheie de pe agenda politicii bugetului UE.
Cu acest prilej s-a subliniat că în vremuri economice dificile, când ne confruntăm cu o creștere a presiunii asupra finanțelor statelor membre ale UE, este important să se acorde atenție asupra modului cum sunt investiți banii publici și mai ales unde.
Vicepreședinta Comisiei Europene responsabilă de buget și resursele umane, Kristalina Georgieva, a subliniat că având în vedere actuala situație economică, este mai important ca oricând ca banii contribuabililor să fie folosiți cu chibzuință.
Oficialul european a arătat că, în ultima vreme, cererile de finanțare publică sunt în creștere – fie că este vorba despre necesitatea de a face față consecințelor crizei financiare, fie că încercăm să facem față problemelor puse de epidemia cu virusul Ebola, fie că încercăm a ajuta refugiații sau încercăm să contracarăm efectele crizei economice din Grecia.
Atunci când ne confruntăm cu această realitate, este absolut clar că trebuie să depunem eforturi pentru a da o valoare mai mare banilor, trebuie să obținem maximum din fiecare euro din bugetul nostrum, a mai subliniat oficialul european.
Kristalina Georgieva a mai arătat că, dacă până acum, statele membre s-au concentrat asupra unei cât mai bune absorbții a fondurilor europene, acum trebuie să ne preocupe mai mult eficiența cheltuirii fondurilor europene:
„O perioadă lungă de timp, ne-am concentrat în primul rând asupra absorbției și conformării, și, prea puțin asupra performanței.
Există un motiv pentru aceast fapt. Când bugetul este mai mare decât se poate cheltui, și acesta a fost cazul timp de mai mulți ani – atunci cheltuirea devine scopul principal.
Deci trebuie să reechilibrăm performanța – văd aici reprezentanți ai Curții de Conturi, lucrăm îndeaproape cu ei, lucrăm cu Parlamentul, lucrăm cu statele membre – trebuie să lucrăm împreună pentru a crește performanța.”
Vicepreședinta Comisiei Europene responsabilă de buget și resursele umane a mai trecut în revistă o serie de factori care indică necesitatea de schimbare sistemică în modul în care ne facem bugetul, în felul în care ne punem în aplicare bugetul și mai ales în modul în care ne folosim resursele.
Mai exact bugetul UE trebuie orientat către rezultate.
Trebuie menționat că încă din luna mai Comisia Europeană a prezentat un proiect de buget al UE menit să sprijine redresarea economiei europene și să contribuie la îmbunătățirea condițiilor de viață în Europa și dincolo de granițele acesteia.
Astfel, Comisia propune un buget de 143,5 miliarde EUR, iar aceste fonduri ar urma să fie investite cu scopul de a impulsiona inovarea, de a crea locuri de muncă, de a contribui la asigurarea convergenței între statele membre. Cea mai mare parte a bugetului rămâne orientată spre sectorul agricol (aproximativ 40% din buget) şi spre politica de coeziune (aproximativ 33% din buget).
În perioada imediat următoare Consiliul Uniunii Europene va aproba poziția sa asupra propunerii de buget , iar apoi se va da un vot în această chestiune și în Parlamentul European.
Practica din ultimii ani este ca bugetul să fie adoptat în luna noiembrie sau cel târziu în decembrie.