Ascultă Radio România Regional Live

Radio Everyone susține Agenda ONU 2030: Egalitatea de șanse, siguranța surselor de apă și energia accesibilă

Radio Everyone susține Agenda ONU 2030: Egalitatea de șanse, siguranța surselor de apă și energia accesibilă

Publicat de Mihaela Costache, 28 septembrie 2015, 09:00

Radio Everyone este un proiect care prezintă celor 7 miliarde de oameni ai planetei obiectivele Agendei ONU 2030. Se regăsesc aici principii fundamendale precum egalitatea de șanse, siguranța surselor de apă și energia accesibilă.

Egalitatea de șanse între femei și bărbați reprezintă un principiu fundamental și o valoare comună a Uniunii Europene. Deși anumite inegalități se păstrează, se fac progrese odată cu legislația privind tratamentul egal.

În România, doar 1,4% dintre femeile care lucrează ocupă funcţii de conducere în corpul legislativ, executiv sau al înalţilor funţionari din administraţia publică, potrivit celor mai recente date INS, aferente trimestrului III din 2014.

Activitatea femeilor nu se oprește însă după ce își încheie programul la locul de muncă. Femeile muncesc în gospodărie după program sau aleg programe part-time pentru a se ocupa de treburile casnice. Ce spun românii despre remunerarea activității casnice? În general, un simplu ‘mulțumesc’ poate fi considerat suficient. Dar, este?

Un obiectiv esențial pe Agenda ONU 2030 în reprezintă accesul la surse de apă sigure.

Apa este un element central în cultura și religia tuturor civilizațiilor, fiind, de-a lungul secolelor, un element esențial al dezvoltării societății. Tradițiile culturale și valorile sociale determină modalitatea în care oamenii percep și gestionează apa în diferite regiuni ale lumii.

Apa este esențială pentru sănătate. Organismul uman poate rezista câteva săptămâni fără mâncare, dar doar câteva zile fără apă. Apa este esențială pentru supraviețuirea noastră. Spălarea regulată a mâinilor este, de exemplu, unul dintre cele mai bune moduri de a evita îmbolnăvirea și de a preveni răspândirea germenilor.

Corpul uman, în medie, este alcătuit din 50-65% apă. Organizația Mondială a Sănătății recomandă 7,5 litri pe cap de locuitor pe zi, pentru a îndeplini cerințele minime ale oamenilor. O cantitate de aproximativ 20 de litri pe cap de locuitor pe zi va asigura nevoile de igienă personală și igiena produselor alimentare de bază.

În ciuda realizărilor impresionante din ultimul deceniu, 748 de milioane de oameni încă nu au acces la surse sigure de apă potabilă și 2,5 miliarde de persoane nu au acces la facilități privind salubritatea.

Fiecare produs fabricat are nevoie de apă. Unele industrii consumă mai multă apă decât altele. Spre exemplu, pentru a produce o coală de hârtie, sunt necesari 10 litri de apă, iar pentru fabricarea a 500 grame de plastic e nevoie de 91 de litri de apă. Se estimează ca cererea de apă globală pentru procesul de fabricație din industrie să crească din 2000 până în 2050 cu 400%, ceea ce reprezintă foarte mult comparativ cu alte sectoare economice.

Apa și energia sunt într-o strânsă legătură, deoarece este nevoie de apă pentru a genera energie, iar energia este necesară pentru a furniza apă.

În prezent, mai mult de 80% din generarea de energie electrică se bazează pe electricitate termică. Apa este încălzită pentru a crea abur pentru generatoare electrice. Sunt necesare, de asemenea, miliarde de litri de apă pentru răcire.

Organizaţia Naţiunilor Unite a lansat programul Obiective de Dezvoltare Durabilă care vizează eradicarea sărăciei extreme şi combaterea schimbărilor climatice până în 2030. Acest lucru va fi însă posibil doar dacă populaţia globului va fi informată.

În acest sens, producătorul britanic Richard Curtis lansează Radio Everyone, un post online de tip pop-up, care, timp de 7 zile, 24 de ore din 24, popularizează în rândul a 7 miliarde de oameni Agenda ONU 2030. Radio Everyone este disponibil la adresa www.globalgoals.org/radio-everyone/.

Radio România s-a alăturat proiectului printr-un documentar în engleză, Water is Life, realizat de Sorina Man de la Radio România Actualități. Posturile Radio România prezintă reportaje proprii legate de tematica Agendei ONU.

Numeroși muzicieni, sportivi, artiști sau politicieni s-au alăturat proiectului. Au venit să prezinte obiectivetele Agendei ONU. Ed Sheeran, Rita Ora, One Direction, Stevie Wonder, Usain Bolt, Gareth Bale, Meryl Streep, Bill şi Melinda Gates, Malala Yousafzai, Regina Rania a Iordaniei, profesorul Stephen Hawking.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc