Ascultă Radio România Regional Live

Peste 30 milioane euro pentru proiecte de restaurare a patrimoniului cultural din Regiunea Centru

Peste 30 milioane euro pentru proiecte de restaurare a patrimoniului cultural din Regiunea Centru

Publicat de Andrei Cretoiu, 13 aprilie 2016, 10:30

Informația vine din partea ADR Centru, care a anunțat la sfârșitul lunii trecute că a fost lansată competiția de proiecte pe prioritatea 5.1 a POR 2014-2020.

Ne oferă detalii Maria Ivan, director la Direcția Coordonare din cadrul ADR Centru: „Prin această prioritate se restaurează patrimonial cultural, iar regiunea Centru are alocată o sumă de 33,83 milioane de euro. Valoarea minimă a unui proiect pe această prioritate este de 100.000 de euro. Depunerea proiectelor începe în 25 mai, iar în 25 noiembrie axa va fi închisă pentru depunere. Pe acest apel de proiecte cererile de finanțare vor fi evaluate pentru primele 3 luni, iar cele care au obținut un punctaj de cel puțin 70 de puncte vor fi contractate. Proiectele care au sub 50 de puncte vor fi respinse și pe această prioritate contribuția solicitantului este de 2% din valoarea cheltuielilor eligibile”

Pot depune proiecte pe acest domeniu: primăriile, consiliile județene, ministerele, unitățile de cult (biserici, episcopii etc).

De asemenea, pot solicita fonduri și ONG-urile (persoane juridice de drept privat fără scop patrimonial), dar acestea trebuie să desfăşoare activităţi în domeniul protejării monumentelor istorice şi să aibă o vechime în acest domeniu de activitate de cel puţin 6 luni, la data depunerii cererii de finanţare.

Cei care depun proiecte trebuie să dețină drepturi (de proprietate, concesiune sau administrare) asupra obiectivului de patrimoniu la data depunerii cererii de finanţare şi pe o perioadă de minimum 5 ani de la data plății finale.

Pentru ca un proiect sa fie considerat eligibil, obiectivul restaurat trebuie să fie redat publicului vizitator după realizarea investiției.

Vor avea prioritate la finanțare obiectivele de patrimoniu localizate în teritorii conectate la creșterea economică, a căror restaurare va contribui în mod direct la creșterea competitivității arealului în care sunt localizate.

Un exemplu de succes în acest domeniu îl găsim în municipiul Alba Iulia, unde edilii locali au înțeles că istoria, identitatea și valorile unei națiuni sunt cel mai vizibil reprezentate de clădirile istorice.

În exercițiul financiar precedent  au fost inițiate nu mai puțin de 20 de proiecte pentru punerea în valoare a Cetăţii medievale majoritatea finațate prin fonduri europene.

Astfel, prin trei proiecte Regio cu o valoare de peste 40 milioane euro fonduri nerambursabile, Cetatea Vauban Alba Iulia a devenit astăzi un exemplu de dezvoltare urbană integrată și de restaurare.

Este cel mai mare proiect de restaurare derulat în România, iar lucrurile nu se vor opri aici. Iată ce declara primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, la finalul anului 2013, când a inaugurat zona de vest a monumentului: „Să știți că n-am terminat. Să știți că aici vom lucra cât timp vom fi și și băiețelul care a tăiat panglica cu mine și el va lucre. Pentru că într-o zonă de monumente istorice de asemenea însemnătate trebuie să lucrezi în fiecare zi. Altfel peste câțiva ani o să avem ruină. Vom lucre în fiecare zi, avem proiectele pentru a reface tot cee ace înseamnă zidurile și mai avem un lucru pe care trebuie să-l facem, nu pentru noi, și aici trebuie să înțelegem foarte bine: trebuie să-l facem pentru istorie, ca să știm ce-am făcut cu adevărat ș ice-am fost.”

În final merită reținut că păstrarea și îmbogățirea moștenirii istorice poate duce la dezvoltarea turismului cultural și istoric, ceea ce poate contribui din plin la creștere economică și la crearea de noi locuri de muncă.

Generația Z și social media
Actualitate Europeană marți, 31 mai 2022, 14:40

Generația Z și social media

Generaţia Z preferă să interacţioneze pe reţele de socializare, comparativ cu generaţiile precedente care preferă interacţiunea directă....

Generația Z și social media
Generaţia Z. Războiul din Ucraina: Voluntari în sprijinul refugiaţilor
Actualitate Europeană vineri, 20 mai 2022, 14:30

Generaţia Z. Războiul din Ucraina: Voluntari în sprijinul refugiaţilor

24 februarie 2022. Încă din prima zi a invaziei Rusiei în Ucraina, valuri de locuitori din ţara vecină au trecut graniţele României prin Vama...

Generaţia Z. Războiul din Ucraina: Voluntari în sprijinul refugiaţilor
Poluarea digitală
Actualitate Europeană vineri, 20 mai 2022, 12:00

Poluarea digitală

În lumea digitală, la fel ca în natură, există o cantitate imensă de deșeuri, de la e-mailuri inutile, fișiere și aplicații neutilizate,...

Poluarea digitală
Fast Fashion
Actualitate Europeană vineri, 13 mai 2022, 12:00

Fast Fashion

Înainte de pandemie, Comisia Europeană a identificat textilele drept „categoria de produse prioritare pentru economia ciculară”. Dacă în...

Fast Fashion
Actualitate Europeană joi, 12 mai 2022, 12:00

Generația Z

Pentru unii, Generația Z înseamnă copiii care s-au născut cu tableta în mână, pentru alții, ea este aerul nou din politică, iar pentru o...

Generația Z
Actualitate Europeană marți, 18 ianuarie 2022, 14:59

Roberta Metsola, noua președintă a Parlamentului European

Marți, 18 ianuarie 2022, eurodeputații au ales-o pe Roberta Metsola (PPE, Malta) în funcția de președinte al Parlamentului European până în...

Roberta Metsola, noua președintă a Parlamentului European
Actualitate Europeană marți, 18 ianuarie 2022, 12:52

Alegeri pentru președinția Parlamentului European

Roberta Metsola, Alice Bah Kuhnke, Kosma Złotowski și Sira Rego candidează pentru poziția de președinte al Parlamentului pentru a doua jumătate...

Alegeri pentru președinția Parlamentului European
Actualitate Europeană luni, 17 ianuarie 2022, 18:40

Comemorarea președintelui Sassoli: „Lupta sa pentru democrație va continua”

Eurodeputații l-au omagiat pe fostul președinte al Parlamentului, David Maria Sassoli, într-o ceremonie care a avut loc luni, 17 ianuarie 2022,...

Comemorarea președintelui Sassoli: „Lupta sa pentru democrație va continua”