Comisia Europeană ia noi măsuri pentru eliminarea controalelor temporare la frontierele interne
Publicat de Andrei Cretoiu, 12 mai 2016, 10:30
Comisia Europeana a propus Consiliului, spre adoptare, o recomandare care are ca obiect prelungirea pe o perioadă de maximum șase luni a controalelor proporționale la anumite frontiere interne ale spațiului Schengen.
Mai precis, Comisia propune ca un număr de 5 țări să mențină controalele la următoarele frontiere interne in urmatoarea jumatate de an.
Este vorba despre Germania, Austria, Suedia, Danemarca și Norvegia.
Aceste țări au aplicat deja măsuri la nivel național pentru a răspunde amenințării la adresa ordinii publice și a securității interne care rezultă din deplasările secundare ale migranților în situație neregulamentară.
Proiectul de recomandare își propune să extindă aceste măsuri, în conformitate cu Codul frontierelor Schengen, întrucât, în pofida progreselor semnificative realizate de Grecia, nu toate deficiențele grave identificate au fost abordate în mod adecvat și temeinic în termenul de trei luni.
Aceste măsuri, prevăzute în Codul frontierelor Schengen, reprezintă o garanție pentru funcționarea generală a spațiului fără controale la frontierele interne. Obiectivul Comisiei este să se revină la o funcționare normală a spațiului Schengen și să elimine toate controalele la frontierele interne până la sfârșitul anului 2016, în conformitate cu foaia de parcurs „Înapoi la Shengen”.
Prim-vicepreședintele Frans Timmermans a declarat că există o foaie de parcurs clară pentru revenirea la o funcționare normală a spațiului Schengen până la sfârșitul anului și trebuie să realizăm acest obiectiv în mod organizat.
Pe de altă parte, Comisarul pentru migrație și afaceri interne, Dimitris Avramopoulos, a spus că Uniunea Europeană se confruntă în continuare cu deficiențe la frontierele externe iar acest lucru necesită adoptarea unor măsuri temporare pentru a permite prelungirea, cu titlu excepțional, a controalelor la frontierele interne.
“Obiectivul nostrum este să ne întorcem la normalitate , fără control la graniţele interne., cât de curând. Dar, pentru a ajunge la un nivel de sifuranta in spatial Schengen, trebuie să luăm câteva măsuri intermediare.”
După evaluarea Schengen din noiembrie , anul trecut, care a identificat deficiențe grave în gestionarea frontierelor externe ale Greciei, s-au înregistrat progrese semnificative în privința multor aspect. în special în ceea ce privește procesul de înregistrare a migranților, care s-a îmbunătățit considerabil.
Cu toate acestea, în prezent, constatările Comisiei arată că, din cauza unor deficiențe persistente, există încă un risc semnificativ de deplasări secundare, care a determinat mai multe state membre să reintroducă temporar controale la frontierele interne.
În plus, nu s-a confirmat încă faptul că se menține ritmul de scădere drastică a numărului celor sosiți, observat în ultimele săptămâni.
Prin urmare, funcționarea generală a spațiului Schengen se află încă în pericol susţin oficialii europeni. Astfel, Comisia a propus Consiliului să adopte o recomandare adresată acelor state membre care efectuează în prezent controale la frontierele interne. Acestea sunt invitate să realizeze controale specifice la anumite graniţe, pe o perioadă determinată, de șase luni, pentru a aborda amenințarea gravă identificată.