Obiectivele României: integrarea în spaţiul Schengen şi aderarea la zona euro
Publicat de Andrei Cretoiu, 16 mai 2016, 10:30
Privind la cei 9 ani de la aderarea României la UE, putem vedea procesul de construcţie pe care noi, ca stat membru, l-am parcurs. Beneficiile nu se cuantifică numai în cifre economice. Sunt multe alte aspecte care se referă la consolidarea statului de drept, la calitatea democraţiei sau libera circulaţie a persoanelor
Progresele nu sunt unitare, există plusuri şi minusuri, însă nu avem altă amternativă, a declarat la întâlnirea de la Biroul de Informare al Parlamentului European în România, consilierul prezidenţial Leonard Orban: “ Pentru că ne aflăm într-o construcţie, Uniunea Europeană este o construcţie imperfectă şi cred că dacă vrem să avem un mesaj, să continuăm pe mesajul acesta pro- european trebuie să vorbim foarte deschis despre ce este bun şi ce este mai puţin bun la această construcţie. Pe de altă parte, trebuie să fim absolut conştienţi că nu există alternativă la această construcție. O reîntoarcere la o Europă a secolului XIX sau secolului XX, o Europă interbelică nu este o soluție, o reîntoarcere la naționalism, o reîntoarece la Europa cu frontiere nu e o soluție din niciun punct de vedere.”
Participarea la această construcţie europeană înseamnă continuarea procesului cu obiective clare: integrarea în spaţiul Schengen şi aderarea la zona euro.
Leonard Orban: “ Poziţia României este foarte clară: este în interesul vital, strategic, fundamental al României ca UE să se consolideze, nu să se slăbească. E foarte important că în momentele astea în care spaţiul Schengen este pus sub semnul întrebării şi sunt mulţi care se îndoiesc că va mai exista în continuare, noi susţinem, în continuare, că ne dorim să fim stat membru Schengen şi că vom aduce efectiv beneficii spaţiului Schengen. Şi nu în ultimul rând, aderarea la zona euro. În opinia mea, chestiunea asta nu este doar o obligaţie care se află în tratat. Chestiunea asta este fundamentală pentru România: a fi sau nu fi în nucleul dur, inclusiv decizional, al UE. Cred că aderarea la zona euro trebuie să fie un proiect de țară, pentru că această aderare implică eforturi extraordinare care trebuie să fie făcute de toate instituțiile românești, de întreaga societate”.
Consilierul prezidenţial a mai spus că un risc pentru viitorul Uniunii Europene este reprezentat de „tendinţele politice centrifugare”, dând exemplul Marii Britanii, care organizează, pe 23 iunie, un referendum pe tema ieşirii din Uniune.