Recâștigarea încrederii după criza financiară din UE
Publicat de Andrei Cretoiu, 7 iunie 2016, 10:30
Gestionarea crizei economice şi politica privind imigraţia sunt două dintre cele mai provocatoare teme europene de a căror rezolvare depinde întregul proiect pentru Europa. Aceste provocări peste care trebuie să treacă Uniunea Europeană devin mai complicate pe fondul neîncrederii cetăţenilor.
Cum putem construi o Uniune Europeană în condiţiile în care proprii ei cetăţeni nu înţeleg care este rolul Uniunii? Iată o întrebare adresată prim vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans într-un interviu EuranetPlus: „Nu pot să spun ce ar trebui să gândească sau să facă oamenii, dar ştiu ce ar trebui să facă politicienii şi eu cred că politicienii nu ar trebui să mai facă lucrurile pe care le fac, în acelaşi fel, de zeci de ani. Acum, exista opinia că tot ceea ce se face bine este meritul la nivel naţional si tot ceea ce nu merge bine este din cauza Uniunii Europene. Dacă spui aceste lucruri oamenilor o perioadă lungă de timp, şi această situaţie se întâlneşte în toate statele membre, nu te poţi aştepta ca ei să aibă încredere în ceea ce face Uniunea Europeană. Cu toţii suntem responsabili şi vedeţi, această asociere între promisiuni prea înalte şi realizări prea mici, pe de o parte şi blamarea Uniunii, pe de altă parte, a creat o adevărată fobie în Europa.”
Există o nemulţumire a cetăţenilor europeni şi cu privire la felul în care Uniunea Europeană a gestionat criza financiară. 47 % dintre cei chestionaţi sunt de părere că Uniunea Europeană a gestionat defectuos criza, acţionând prea puţin şi prea târziu şi aproape 35 de procente consideră că cetăţenii au avut prea mult de suferit din cauza austerităţii.
La rândul său, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a explicat că una dintre cauzele care a întârziat depăşirea crizei financiare este neîncrederea între statele Europei, ceea ce a nu a permis găsirea unor soluţii comune, rapide şi eficiente.
Frans Timmermans: „Cred că reuşim doar arătând că formula pe care trebuie să o aplicăm înseamnă mai multe investiţii, astfel ca somajul să fie în scădere, economia în creştere şi să ne descurcăm mai bine decât alţii. Dar, vedeţi, odată pierdută, încrederea se recâştigă în timp, este un proces care durează şi e nevoie de rezultate concrete pentru ca oamenii să aibă încredere în proiect, să vadă că am depăşit promisiunile nerealiste şi lipsa de rezultate. Si eu cred că Europa a făcut prea puţine lucruri şi cu întârziere, din cauza faptului că avem prea puţină încredere unii în alţii, la nivelul Europei. A existat, la un moment dat, un nivel foarte mare de hazard moral, când nordul Europei nu credea în sudul Europei, a fost multă neîncredere între naţiunile europene. Şi aceasta nu este formula potrivită pentru a găsi soluţii comune.”
Frans Timmermans a explicat că încrederea se construieşte cu acţiuni concrete şi că trebuie să fie o corelare perfectă între promisiuni şi realizări.