Bruxelles-ul acoperit de vocile care aduc în atenție situația apărută după #Brexit
Publicat de Andrei Cretoiu, 30 iunie 2016, 10:30
Deși Bruxelles-ul este acoperit în această perioadă de vocile care aduc în atenție situația apărută după referendumul privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, pe fundal se consumă evenimente, au loc dialoguri, se iau decizii care susțin ideea proiectul comun european.
Nu este vorba numai despre chestiuni de ordin financiar, economic sau de politică externă a Uniunii Europene în relație cu diferiți actori internaționali, ci este vorba și de măsuri care aduc la nivel de interes comunitar capitolul larg al socialului.
Ei bine, Comisia Europeană, pentru a avea un suport în decizii luate, caută dialogul cu diferiți parteneri. Astfel, un exemplu ce poate fi dat este cel legat de semnarea, în urmă cu câteva zile declarația comună privind un nou start pentru dialogul social. În esență, acest lucru înseamnă o colaborare mai strânsă în elaborarea deciziilor între executivul comunitar și partenerii sociali. La Euranet Plus, câteva informații și clarificări, pe acest subiect, ne sunt oferite de domnul Paul Matei, coordonatorului Centrului de Informare Europe Direct de la Iași.
Așadar, Comisia Europeană dorește dialog cu partenerii sociali.
Dece este nevoie de un nou pilon social al Uniunii Europene? Răspunsul, pentru că totul este într-o continuă schimbare: demografia, modelele de lucru și perioadele active care devin din ce în ce mai lungi, mai variate; forța de muncă din ce în ce mai diversă, noi forme de ocupare. modul de rezolvare a acestei probleme ține de capacitatea partenerilor sociali, și aici mă refer la factorul politic, la cel economic și social de a conlucra și de a stabili în comun un scop pentru viitorul social al Europei. De ce este nevoie și de o nouă agendă a competențelor în Uniunea Europeană? Potrivit unor studii, 70 de milioane de europeni nu au competențe de citire și de scriere și și mai multe milioane sunt cei care nu au competențe digitale și numerice. În același timp, cam 40% dintre angajatorii europeni afirmă că nu pot găsi oameni cu competențe potrivite pentru locurile de muncă pe care le oferă. Ideea s-a concretizat în 10 acțiuni care trebuie realizate în următorii doi ani. Prima și cea mai importantă dintre aceste acțiuni ar fi cea referitoare la o garanție de competențe care are ca scop să ajute pe adulții cu nivel scăzut de competențe să dobândească un minimum de competențe de alfabetizare.
Practic, pe 27 iunie, vicepreședintele comisiei europene, Valdis Dombrovskis, împreună cu comisarul pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă, Marianne Thyssen, au semnat din partea Comisiei Europene o declarație privind un nou început pentru dialogul social. La conferința la care s-a semnat această declarație, s-a căzut de acord asupra faptului că partenerii sociali trebuie să se implice mai mult, să se pună un accent mai puternic pe consolidarea capacității partenerilor sociali, implicarea sporită a acestora în politica Uniunii Europene și în procesul legislativ și, în plus, e necesară și o mai clară relație între acordurile partenerilor sociali și agenda legislativă.