Sărbători ale credincioșilor musulmani
Publicat de Gabriela Rusu-Păsărin, 3 iulie 2016, 19:19
Postul Lunii Ramazan, Noaptea sfântă Qadir și Ramazan Bayram, zile importante și sărbători a credincioșilor musulmani
Postul Ramazanului este un act de pietate şi recunoştinţă faţă de Allah, cel care i-a revelat Profetului Muhammed Cartea Sfântă, Coranul. Tradiţia islamică spune că tot în această perioadă porţile paradisului sunt deschise, iar cele ale iadului se închid. În toată perioada postului de Ramazan, geamiile şi moscheile de pretutindeni sunt deschise în fiecare noapte. Luna sfântă Ramazan durează 29 de zile, perioadă în care musulmanii practicanţi se dedică sublimei contemplări a păcii şi armoniei divine, cele patru săptămâni fiind petrecute în abstinenţă totală şi rugăciuni pentru primenirea corporală şi mentală. Pe întreaga perioadă a postului credincioşii se abţin de la mâncare şi de la potolirea setei, de la răsăritul soarelui şi până la răsăritul primei stele, pe bolta cerească, perioada diurnă fiind marcată de aceiaşi abstinenţă totală şi în privinţa relaţiilor intime, sau a gândurilor, necurate de oricenatură, în general fiind căutată pacea, echilibrul şi buna înţelegere cu semenii, indiferent de religie, conştienţi fiind că doar astfel pot obţine mântuirea din partea lui Allah Atotputernicul.
Specific perioadei de Ramazan este si Iftar-ul, o masă de seară care este luata zilnic, de obicei alături de familie si prieteni, dupa apusul soarelui, pe parcursul celor 29 de zile, musulmanii cu posibilitati materiale oferind, prin traditie, daruri si alimente celor mai saraci membri ai comunitatii.
Un moment important pentru credincioşii musulmani în perioada Lunii Ramazan este Noaptea de Qadır, anul acesta este celebrată în noaptea de 1/2 iulie. Cartea noastră sfântă, Coranul, Carte a luminii şi înţelepciunii divine a început a fi coborâtă în noaptea de 26/27de Qadır keşesĭ a lunii Ramazan, când Profetul Muhammed a avut prima revelaţie. Tradiţia spune, de asemenea că tot în această noapte, dorinţele sunt îndeplinite. În noaptea de Qadır , Noaptea Puterii şi a Destinului, a Predestinării şi Grandorii, s-a născut lumina İslamului, a început coborârea versetelor Sfântului Coran cel glorios, limpede şi nobil.
Credincioşii musulmani sărbătoresc în perioada 05-07 iulie 2016, cele trei zile de Ramazan Bayram, una din cele mai importante sărbători , după ce timp de 29 de zile musulmanii au fost în luna postului de Ramazan. Sărbătoarea de Bayram este denumită popular sărbătoarea dulce Şeker Bayramı, datorită meniurilor specifice bazate pe prăjituri cu miere şi sucuri de fructe. Ea este petrecută în familie, de copii, părinţi şi rude şi este întămpinată cu traditionala urare de sănătate şi îndestulare. Pe parcursul celor trei zile, de pe mesele musulmanilor nu lipsesc preparatele culinare traditionale, la loc de cinste stand baclavalele şi sarailiile. În prima zi de Bayram, dimineața, bărbații merg la geamiei prntru rugăciunea colectivă. Copii merg cu colindul din casă în casă pentru a ura Bayram fericit.
Conform comunicatului de presă transmis de UDTTMR, anul acesta cu ocazia Ramazan Bayram, Uniunea Democrată a Tătarilor Turco – Musulmani din România organizează marți, 5 iulie, prima ediție a acțiunii caritabile „Un dar de Bayram”. Evenimentul va avea loc la Centrul Comercial Maritimo în prima zi de Ramazan Bayram, începând cu ora 15,00 și va consta în strângerea de fonduri pentru acordarea de burse pentru elevi de etnie tătară din mediul rural, cu rezultate deosebite la învățătură. În acest sens la standurile special amenajate din incinta Centrului Comercial Maritimo vor fi puse în vânzare dulciuri tradiționale tătărești, care se pregătesc cu prilejul Ramazan Bayram-ului. Delicioasele baclavale, saraili sau minuni vor fi preparate de membrele organizațiilor de femei din cadrul filialelor UDTTMR. Nu vor lipsi nici surprizele pentru cei care vor achiziționa produse de la standurile noastre. Evenimentul se va desfășura în acordurile muzicii tradiționale tătărești. Cu cât suma strânsă va fi mai mare, cu atât numărul burselor va fi mai mare. Pe lângă banii strânși din vânzarea produselor, toți cei care doresc să contribuie cu bani o pot face prin donații.
Ghiulşen İsmail-İusuf
Realizator emisiuni min. tătară la Studioul Teritorial de Radio Constanţa