Mariana Deac – îndrăgita interpretă a Hunedoarei
Publicat de Gabriela Rusu-Păsărin, 5 iulie 2016, 09:42
Născută la Gânşaga, jud. Hunedoara, Mariana Deac continuă pasiunea pentru cântecul popular de la părinţii săi. Vocea pare a fi moştenită de la mama sa, aceleaşi tonalităţi rezonante, aceeaşi sensibilitate în exteriorizarea sentimentelor topite în cântecul autentic.
Tatăl său, rapsod popular, i-a transmis statornicia în dragostea pentru ceea ce se moşteneşte, tradiţia cea nepieritoare. Poate de aceea Mariana Deac poartă cu mândrie elementele care identifică un spaţiu identitar, costumul popular, versurile cântecelor de dragoste şi a celor despre petrecerea prin această lume. Are nostalgia sărbătorilor de altădată, cele în care copii, tineri şi bătrâni se adunau pentru a cinsti o sărbătoare prin cântec, joc şi obiceiuri. Aşa era odată, azi vremurile au vremuit datinile, iar cântecele vechi sunt aduse în actualitate doar în contextele competiţionale, altfel lumea se mai schimbă, cântecele ocazionale, cele circumstanţiale, de viaţă sunt cerute cu insistenţă, ca o trăire compensatorie a unei vieţi ce nu a fost să fie. Dar Mariana Deac nu s-a abătut de la drumul drept, cel al respectului pentru versurile care îngemănate cu melodiile ce picură linişte în sufletul ars de griji dau bucurie clipei.
Badea-l meu pereche n-are – din Fonoteca Societăţii Române de Radiodifuziune
Absolventă a Facultăţii de management şi a unui masterat în folclor, Mariana Deac este vocea dublată de omul de cultură, care ştie a rostui ritmurile incantatorii ale melosului popular, dându-i o nouă viaţă prin reinterpretarea variantelor cunoscute. Şi, de fiecare dată, pare a răscoli ceea ce se aşază cu temei în adâncul inimii:
Am umblat, lume, prin tine – Din Fonoteca Societăţii Române de Radiodifuziune
Primele cântece i-au fost acompaniate de tatăl său la fluier şi poate nu întâmplător acest instrument tardiţional îi va netezi drumul lung al unei cariere împlinite. Va face primele înregistrări la Radio Cluj, iar festivalurile de folclor o vor aşeza pe podiumul consacrării.
În urmă cu 25 de ani la serbările de la Ţebea Mariana Deac a urcat pe scenă într-un spectacol televizat şi de atunci fiecare apariţie scenică a sa a însemnat o clipă de trăire autentică prin cântece care acum o identifică.
Mariana Deac este apreciată nu numai de iubitorii de folclor, ci şi de comunitate. În toamna anului 2015 i-a fost decernat titlul de cetăţean de onoare al municipiului Deva.
Indrăgita interpretă a Hunedoarei îşi va lega numele şi de cunoscutul Festival Concurs Naţional de interpretare vocală a cântecului popular românesc ”Drăgan Muntean”.
Despre această iniţiativă a sa, care a făcut deja istorie, vom afla amănunte în continuare chiar de la Mariana Deac:
- Interviu
- Mariana Deac, un nume într-o Galerie onorantă a interpreţilor de muzică populară, acum la Radio România Regional.