Criza refugiaţilor scoate la iveală o altă problemă extrem de gravă în UE
Publicat de Andrei Cretoiu, 9 august 2016, 10:30
Criza refugiaţilor constituie probabil una dintre principalele provocări cu care se confruntă în prezent Uniunea Europeană şi care a scos la iveală o altă problemă extrem de gravă – lipsa locurilor de muncă.
Prin urmare, pe lângă eforturile pentru consolidarea frontierelor, căutarea şi salvarea migranţilor, trebuie găsite şi modalităţi rapide de integrare a refugiaţilor. Europarlamentarul român Maria Grapini spune însă că este nevoie de fonduri suplimentare, mai ales că prin intermediul unor politici sociale potrivite, refugiaţii pot deveni productivi şi utili pentru ţara gazdă.
Nu vom putea face locuri de muncă mai multe ca să încapă și refugiații, având în vedere că există o nevoie de locuri de muncă și acum fără refugiați, dacă nu vom aloca bani pe deoparte pentru industrializarea pentru crearea de locuri de muncă pentru că nu poți să dai dispoziție să apară un loc de muncă. Locul de muncă trebuie creat și un loc de muncă costă și o spun ca un fost întreprinzător. Ştiu ce înseamnă să creezi un loc de muncă. Trebuie sprijinite întreprinderile mici și mijlocii, trebuie sprijinită cercetarea si inovarea altfel nu o să avem locuri de muncă și mai ales locuri de muncă sustenabile. E vorba de un loc de muncă care să reziste în timp pentru că dacă îl fac acum și în jumătate de an dispare este o cheltuială, dacă îl fac acum și durează zeci de ani este o investiție. Deci diferența dintre cheltuială şi investiție trebuie foarte bine înțeleasă.
Integrarea nu este o sarcină uşoară. În primul rând, deoarece toţi migranţii îşi părăsesc forţat ţara, având adeseori probleme grave de sănătate şi suferind din cauza stresului. Reunificarea familiei reprezintă un alt aspect esenţial al integrării în ţările-gazdă, se arată într-un raport adoptat recent de Parlamentul European. Integrarea cu succes necesită și accesul la cursuri de limbă și educaţie, spune Maria Grapini.
Un lucru bun cu acest raport este că cheltuiala pe care o face un stat membru pentru integrarea refugiaților se scade din calculul unui indicator extrem de important și presant adică deficitul bugetar. Deci țara membră care cheltuiește pentru asimilarea și integrarea în piața munci a refugiaților, acea cheltuială nu se ia în calcul când se calculează de către comisie deficitul bugetar. Așadar există și această facilitate și este corectă. Defapt nu este o facilitate, este un lucru corect pentru că este o sarcină suplimentară a statului membru faţă de ceea ce își proiectase ca buget, ca și deficit bugetar.
Maria Grapini a mai spus că nu este normal ca oamenii să se simtă ameninţaţi de sosirea refugiaţilor. Aceştia văd în ei un potenţial pericol întrucât 24 % din populația totală a Uniunii Europene se confruntă cu riscul de sărăcie și de excludere socială.