Educația este extrem de importantă de la cele mai fragede vârste
Publicat de Andrei Cretoiu, 24 august 2016, 10:30
În data de 3 februarie 2016 a început implementarea proiectului ”Educația prin Școala Verde ca modalitate de promovare sustenabilă a patrimoniului cultural și resurselor naturale” implementat de Asociația Centrul pentru Dezvoltare Montanesium din Montana, Bulgaria, în parteneriat cu Asociația Mereu pentru Europa din Craiova. Acesta este finanțat în cadrul Programului INTERREG V-A Romania-Bulgaria și cofinanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională, având o valoare totală a contribuției UE de aproximativ 600 000 Euro. Detalii despre proiect aflăm de la dl Daniel Neagoe Băcanu, coordonator al proiectului.
Proiectul, care va fi implementat până în luna august 2017, își propune să promoveze utilizarea durabilă a patrimoniului cultural și natural al județului Dolj și districtului Montana prin dezvoltarea și promovarea unui nou produs turistic în Montana, numit Educația prin Școala Verde, înființarea unui Centru de informare turistică în Craiova și derularea unei intense campanii de promovare a 20 de obiective culturale și naturale din zona transfrontalieră.
De noul produs turistic dezvoltat (Educația prin Școala Verde) vor beneficia 300 de elevi între 10 și 16 ani din Dolj și Montana care vor participa la activități ce vor dura 5 zile. Acestea vor fi organizate în orașul Varshets, Bulgaria și vor consta în acțiuni sportive, prezentări, jocuri, vizionări de filme și vizite la obiective turistice din zonă.
Dintre activitățile care vor fi implementate în România, Daniel Neagoe Băcanu amintește:
- Elaborarea a 10 studii la nivelul județului Dolj, adaptate nivelului de interes al copiilor. 5 dintre acestea vor prezenta patrimoniul cultural și 5 vor prezenta patrimoniul natural al județului Dolj. Cele 10 obiective turistice vor sta la baza campaniei de promovare.
- Elaborarea a 10 filme educaționale de promovare turistică, care vor ilustra obiectivele turistice identificate anterior. Cele 10 filme vor avea durata de câte 15 min. și vor fi în EN, RO, BG, fiind inscripționte pe DVD-uri și difuzate la televiziuni din Dolj și Montana.
- Organizare evenimentelor Școala Verde, la care vor participa 50 de elevi cu vârsta între 10-12 ani, 50 de elevi având între 12-14 ani și 50 de elevi între 14-16 ani, însoțiți de 1 profesor la 5 elevi. Evenimentele vor fi organizate la Vrshets, Bulgaria, unde pe parcursul a 5 zile vor fi organizate numeroase activități educative și recreative pentru elevi.
- Organizare Forumului profesorilor în județul Dolj, a care vor participa 80 de profesori: 40 din RO și 40 din BG. În cadrul Forumului va fi definit conceptul de Educație prin Școala Verde și vor fi propuse cel puțin 6 noi destinații turistice din Dolj și Montana, sub conceptul de Educație prin Școala Verde.
- Înființarea în Craiova a unui Centru de informare turistică, al cărui personal va promova produsul turistic Educație prin Școala Verde, va organiza un concurs fotografic între participanții la Școala Verde și va organiza și participa la evenimente de promovare turistică a destinațiilor identificate în proiect.