Iniţiativa Voluntarii UE pentru ajutor umanitar se apropie de faza debutului în teren
Publicat de Andrei Cretoiu, 29 august 2016, 10:30
Recent au fost publicate primele oportunităţi de participare, care vor fi actualizate permanent.
Iniţiativa Voluntarii UE pentru ajutor umanitar se adresează tuturor cetăţenilor Uniunii Europene, cu sau fără experienţă în voluntariat, cu o vârsta minimă de 18 ani. Se caută în special persoane calificate în domenii cum ar fi ingineria, economia, contabilitatea sau educaţia. Voluntarii vor colabora cu comunităţile locale, oferindu-le sprijin în diverse proiecte umanitare.
Christos Stylianides, comisar european pentru ajutor umanitar și gestionarea crizelor: „Există trei raţiuni principale pentru crearea corpului de voluntari UE. Prima ar fi completarea acţiunilor în teren finanţate de Uniunea Europeană. Am dus lipsa unor voluntari în cadrul programelor noastre. Iniţiativa noastră are scopul de a completa acest gol prin crearea unui grup de voluntari dedicaţi, gata de a fi desfăşuraţi.
În al doilea rând iniţiativa este menită să consolideze poziţia şi pregătirea actorilor locali.
Al treilea considerent este formarea unor resurse umane pregătite să facă faţă oricărei situaţii de urgenţă, calamităţi.”
Cei interesaţi de posibilitatea de voluntariat pot opta fie pentru o variantă pe teren în diverse colţuri ale lumii, cu durate ale programelor cuprinse între o lună şi un an şi jumătate, fie pentru varianta online, contribuind la efortul comun de acasă, în limita timpului liber disponibil zilnic.
Prima opţiune este deschisă numai cetăţenilor UE sau rezidenţilor pe termen lung, în timp ce a doua este liberă de restricţii privind cetăţenia.
Voluntarii desfăşuraţi pe teren vor beneficia de training de specialitate, cazarea, transportul şi cheltuielile zilnice de trai fiindu-le decontate. Ei vor putea opta de asemenea pentru un instructaj adiţional, în cadrul unei organizaţii umanitare europene, înainte de a pleca în misiune.
Cerinţele legate de calificare sau experienţă depind de natura proiectului de ajutorare. În principiu există două categorii majore:
-tineri profesionişti – junior professionals, cu experienţă de cel mult 5 ani, respectiv
-profesionişti cu stagiu îndelungat – senior professionals, cu o experienţă de peste 5 ani. Fiecare post anunţat va avea specificată experienţa pretinsă de la candidaţi.
Formularele de înscriere pentru selecţie se pun la dispoziţie online, direct de către organizaţiile responsabile de fiecare proiect în parte.
Christos Stylianides: „Mai mult de 18.000 de voluntari vor fi gata de a fi trimişi pe teren precum şi de a presta activităţi on-line. Voluntarii UE sunt adevăraţii ambasadori ai activităţii noastre umanitare.”
Iniţiativa va beneficia în curând şi de o platformă online, menită să faciliteze comunicarea între organizaţiile participante şi voluntarii implicaţi în diverse programe.