Expoziţia intinerantă „Lumea Turcică din Munţii Altay până în Balcani”
Publicat de Gabriela Rusu-Păsărin, 3 februarie 2017, 12:05 / actualizat: 3 februarie 2017, 13:15
Expoziţia intinerantă „Lumea Turcică din Munţii Altay până în Balcani” a ajuns la Bucureşti
Galeria Artelor din cadrul Cercului Militar Naţional-Bucureşti găzduieşte în această perioadă, expoziţia de pictură „Lumea Turcică din Munţii Altai până în Balcani”. Vernisajul a fost deschis la 01 februarie 2017 în prezenţa Excelenţelor sale Ambasadorii Republicilor: Turcia, Kazakhstan, Azerbaijan, a reprezentanţilor TUKSOY (Organizaţia Internaţională a Culturii din Lumea Turcică), a Centrului Cultural Turc „Yunus Emre” din Bucureşti şi a unui public numeros.
Expoziţia intinerantă aduce în faţa publicului iubitor de frumos 33 de lucrări pictate în ulei de artişti din 17 ţări în cadrul întrunirilor tradiţionale organizate de TUKSOY.
Scopul vernisajului este de a aduce în faţa publicului aspecte mai puţin cunoscute despre lumea turcică. Cu o istorie de aproape 20 de ani conceptul a reunit aproximativ 250 de pictori din 20 de ţări, iar lucrările lor au fost expuse din New York până la Teheran, întâlnind publicul din 27 de ţări şi 100 de oraşe.
În deschiderea evenimentului au evoluat artişti renumiţi din Turcia, aceştia au susţinut un recital de muzică tradiţională din lumea turcică.
Picturile sunt inspirate atât din epopeea istorică „Dede Korkut”(Cartea bunicului Korkut), o capodoperă literară a lumii turcice, cât şi din legendele locurilor, reliefând în acelaşi timp obiceiurile, tradiţiile, veşmintele purtate, dar şi frumuseţea peisajelor mirifice întâlnite în acest spaţiu al lumii turcice. Tabloul privirii pătrunzătoare ne arată trei legende, legenda eroilor de la Canakkale în josul tabloului, lacrima de sânge care semnifică regretul, iar deasupra imaginii întâlnim mausoleul dedicat acestor eroi. O altă imagine predominată de culori reci, exprimă privirea gânditoare a frumoasei fete care aşteaptă renaşterea zilei încărcată cu noi speranţe. Tonurile de gri sunt pregnante în tabloul bătrânui yahut împreună cu turma de cerbi şi subliniază traiul dur din ţinutul rece siberian.
Evenimentul a fost organizat de Ambasada Republicii Turcia la Bucureşti,Yunus Emre Enstitusu-Centrul Cultural Turc din Bucureşti, în colaborare cu TURKSOY,.
Expoziţia va putea fi vizitată până pe 5 februarie 2017.
Ghiulşen Ismail-Iusuf
Radio România Constanţa