Lucica Gheorghiev – o româncă din Valea Timocului bulgăresc premiată la Gala de execelență a ICR
Publicat de Gabriela Rusu-Păsărin, 5 februarie 2017, 22:09 / actualizat: 5 februarie 2017, 23:14
Cea de-a doua ediție a Galei Premiilor de Excelență pentru Românii din Comunitățile Istorice s-a desfășurat luni, 30 ianuarie, de la ora 18,00, la sala Pictură a Teatrului Național „I. L. Caragiale” din București. Evenimentul a fost organizat de ICR, prin Direcția Români din Afara Granițelor, cu sprijinul Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni (Ministerul Românilor de Pretutindeni).
În cadrul evenimentului a fost „premiată excelența în comunitățile românești, precum și contribuția unor personalități ale vieții socio-culturale din cadrul acestor comunități la păstrarea identității naționale, prin promovarea limbii și culturii române în țările de reședință”.
În acest context a fost premiată și Lucica Gheorghiev, reprezentantă a comunității românești din Vidin, membră a Uniunii Etnicilor Români din Bulgaria ”AVE”, al cărei Președinte este dr. Ivo Gheorghiev (Ion Gheorghe), soțul său. Împreună organizează acțiuni de susținere a identității culturale a românilor din Timocul bulgăresc, organizează școală în limba română în casa lor și manifestări culturale, prin care cântecele și tradițiile românești sunt aduse în actualitate, așa cum au fost păstrate în familiile românești din Timocul bulgăresc. Lucica Gheorghiev ne-a declarat în exclusivitate pentru Radio România Regional:
”A fost de prima dată când am avut ocazia să fiu premiată la acest tip de evenimente și să întâlnesc atâția oameni, care sunt legați de promovarea culturii și spiritului românesc
A fost o zi încărcată de emoţii, cred că de ambele părți, și ale organizatorilor, și ale participanților. A fost prima dată când am vorbit în public și apreciată pentru munca depusă atâția ani.
Prea puțin sunt cunoscute greutățile prin care trecem zi de zi, greutăți în păstrarea limbii române în familie, în comunitate. Este un efort, poate fi considerat un sacrificiu, uneori acest lucru nu poate fi înțeles de către cei din jur, condamnându-te că este un capriciu, că nu vrei să te integrezi, de fapt sau să te asimilezi. Aceste lucruri pot fi simțite doar de către persoanele care trăiesc departe de țară”.
A consemnat Gabriela Rusu-Păsărin, Departamentul Studiourilor Regionale, Societatea Română de Radiodifuziune