Animal de companie: Interacțiunea dintre om și animal
Publicat de Mihaela Costache, 13 aprilie 2017, 14:00
Salut şi bun venit la o nouă ediţie a rubricii care are ca scop dezvoltarea unei relaţii cât mai sănătoase între oameni şi animale.
Pe 11 aprilie americanii au sărbătorit ziua naţională a animalului de companie. Cu această ocazie, internetul a fost plin de articole şi campanii prin care oamenii încercau să îşi arate dragostea şi recunoştinţa pentru animalele de companie.
Având această sărbătoare în cap, împreună cu Carina ne-am decis să căutăm să vedem ce spun specialiştii despre modul în care noi oamenii ne raportăm faţă de animalele noastre. Aşadar am luat la răsfoit mai multe jurnale de specialitate pentru a extrage pentru voi câteva informaţii interesante.
Interacțiunea dintre om și animal are un istoric îndelungat, aceasta fiind de multe ori tema multor mituri și legende. Mai mult decât atât, chiar și în religia Egiptului Antic, pisica, denumită „mau” a fost considerată un simbol important și a fost venerată.
În ceea ce privește zilele noastre, s-a cercetat considerabil de mult această interacțiune dintre om și animal, mai exact, modul în care oamenii își privesc animalele de companie și eforturile pe care le depun pentru a le oferi acestora condiții de viață cât mai bune.
Potrivit unei analize realizate de către Asociația americană care fabrică produse pentru animale de companie (American Pet Products Manufacturing Association – APPMA, 2005), în 2005 în medie, un cetățean american cheltuie aproximativ 1500$ pe an, pe produse și servicii care vizează animalul de companie.
Mai mult, un alt studiu (Selbert, 2002) a arătat faptul că o treime din posesorii de animale își menționează animalul de companie în testament.
Potrivit unui alt studiu, oamenii sunt mai înclinați să renunțe la fumat datorită efectului nociv pe care fumatul pasiv îl are asupra animalelor de companie, decât pentru efectele negative pe care fumatul le are asupra propriei persoane. Aceste informații ne pot indica accentul pe care oamenii îl pun pe animalele de companie și de rolul important pe care acestea par să îl joace în viețile acestora.
Semnificația pe care oamenii o acordă, sumele de bani pe care le cheltuie și efortul depus pentru a menține relațiile cu animalele de companie, subliniază importanța pe care aceste relații o joacă în viața unui om (Cavanaugh, Leonard și Scammon, 2008).
Se cunoaște faptul că animalele îndeplinesc roluri diferite în viețile oamenilor. Pentru unii acestea pot fi utilizate în scopuri practice, utilitare cum ar fi de exemplu câinii care sunt utilizați pentru pază şi protecţie, pentru a detecta bombe sau droguri (Derr, 2004).
Pe măsură ce oamenii consideră animalele de companie ca fiind parte din familie, natura asocierii se distanțează de scopul utilitar al animalelor și se orientează spre relații sociale veritabile (Serpell, 2003).
De fapt, potrivit unui studiu realizat în 1999 (Barker, 1999), oamenii au raportat că se simt mai apropiați de animalul de companie decât de cel mai apropiat membru al familiei. Pentru unii oameni, animalele de companie contribuie chiar la oferirea unui sens al sinelui (Brown, 2004). Astfel, unii oameni ajung să se eticheteze ca fiind iubitori de animale (Kidd și Kidd, 1980).
Mai mult decât atât, potrivit altor studii legătura și relația unică, intimă și emoțională pe care oamenii o împărtășesc cu animalele lor, le oferă acestora sens în viață (Holbrook, Stephens, Day, Holbrook și Strazar, 2001).
Dacă ne luăm după numărul animalelor de companie, banii pe care îi cheltuim pentru a le face fericite, pozele şi filmuleţele de pe internet e clar că acestea joacă un rol important în viaţa noastră.
Nu cred că ziua animalului de companie a venit oficial şi în România, dar asta nici nu contează atât de mult. Dacă avem astfel de animale acasă, cel mai bine atât pentru noi cât şi pentru ele, este să ne facem zilnic puţin timp pentru a le celebra.
O putem face printr-un joc, o plimbare mai lungă, o mâncare specială sau pur şi simplu să fim alături de ele.
Atât pentru azi şi acum la final aş vrea să închei cu o întrebare: ce rol joacă în viața ta animalul tău de companie ?
Pentru cei interesați de studiile citate în acest articol vă invităm să accesați link-ul următor: https://radioanimale.wordpress.com/2014/03/16/rolul-animalelor-de-companie/
Carina Matei/Vlad Vancia – Radio Cluj