Inovaţie la Festivalul Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova
Publicat de Mihaela Costache, 30 mai 2017, 09:44
Luni s-a dat startul celei de a V-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova, care se desfăşoară în perioada 29 mai – 3 iunie, în sălile Marshall Garden Hotel. Ediţia din acest an continuă o tradiţie onorantă, aceea de a se afla sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principesa Moştenitoare Margareta a României, festivitatea de decernare a premiilor urmând a avea loc la Palatul Elisabeta, vineri, 2 iunie, ora 18:00.
Competiţia Grand Prix Nova este singurul festival de producţii sonore care îşi propune ca temă Inovaţia în creaţia radiofonică şi aliniază 45 de producţii din 26 de ţări. Toate cele 45 de producţii radiofonice precum şi textele în limba engleză ale acestora pot fi accesate pe site-ul www.eteatru.ro.
„Grand Prix Nova este primul eveniment internaţional important organizat de Radio România la care particip şi mă bucur că am sprijinit o echipă excepţională să finalizeze organizarea acestui eveniment. Succes tuturor participanţilor, cât şi membrilor juriului care vor avea o sarcină foarte dificilă!”, a declarat Georgică Severin, Director General Interimar al Societăţii Române de Radiodifuziune, în cadrul evenimentului de deschidere a festivalului.
„Grand Prix Nova şi-a cucerit o frumoasă reputaţie în mediul internaţional, prin calitatea producţiilor selectate în competiţie şi prin stimularea inovaţiei în spectacolul de teatru radiofonic” – Atila Vizauer, Directorul Centrului Cultural Media Radio România.
Juriul este format din cinci personalităţi internaţionale: Amandine Casadamont din Franţa, sound artist independent, colaborator constant cu France Culture, Bernanrd Clarke, autor şi producător la RTÉ lyric fm Irlanda, Shanti Bhagirathan, directorul grupului The Capital Maharaja Organisation din Sri Lanka şi Ilinca Stihi, regizor, unul dintre fondatorii Grand Prix Nova, membră în numeroase jurii internaţionale ale festivalurilor de profil şi autoare a numeroase spectacole mult-premiate. Preşedintele juriului este anul acesta Dimitriy Nikolaev, regizor din cadrul departamentului Radio Drama şi Ars Acustica de la Radio Rusia (Radio Kultura), autor distins cu numeroase premii pentru spectacole de teatru radiofonic şi Ars Acustica: „Apreciez faptul că Radio România priveşte radioul ca un mijloc mass-media de promovare a culturii şi mă bucur că a ales pentru acest festival un motto de succes – Voicing the Future”.
Concurenţii îşi dispută şase trofee, distincţii dedicate celor două secţiuni – Spectacole Radiofonice şi Forme Scurte.
Radio România îşi onorează în fiecare an actorii, dovedind încă o dată apreciere pentru ceea ce reprezintă specificul interpretării la microfon în reuşita unui spectacol sonor. În cadrul ceremoniei de premiere a competiţiei internaţionale Grand Prix Nova se vor oferi distincţii pentru interpretările cele mai valoroase ale stagiunii Teatrului Naţional Radiofonic din anul precedent. În 2017, vor fi premiaţi:
Maria Ploae – Premiul pentru cel mai bun rol feminin, în spectacolele Olga Greceanu – Pe urmele paşilor Tăi, Iisuse… scenariu radiofonic de Ion-Costin Manoliu. Regia artistică: Dan Puric şi Maria Rosetti – Prima ziaristă din România, Maria Rosetti – De la Plymouth la Bucureşti, scenarii de Raisa Radu, regia artistică: Petru Hadârcă;
Dan Aştilean – Premiul pentru cel mai bun rol masculin, în Gaev din spectacolul Livada de vişini de Anton Pavlovici Cehov, regia artistică: Gavriil Pinte şi Robinson Crusoe din spectacolul O zi din viaţa lui Robinson Crusoe de Dan Cojocaru, regia artistică: Diana Mihailopol;
Bianca Elena Babaşa – Premiul pentru debut, pentru rolul Bianca, din spectacolul Pisica verde de Elise Wilk, adaptarea radiofonică şi regia artistică: Mihnea Chelaru.
Grand Prix Nova 2017 propune Capitalei o serie de evenimente dedicate specialiştilor, dar şi marelui public. Singurul festival din România consacrat creaţiei radiofonice invită în premieră, la patru zile de dialog şi performance cu artiştii experimentului radiofonic internaţional în secţiunea Soundscape Eden.
Atelierele sunt susţinute de membrii juriului secţiunii Concurs a acestei ediţii. Accesul e liber. Atelierele se vor desfăşura în limba engleză, în Grădina Eden (Calea Victoriei, nr.107).
Foto credit: Alexandru Dolea