Maria Butaciu – cântecul-amintire
Publicat de Gabriela Rusu-Păsărin, 15 iunie 2017, 11:59
Născută în comuna Salva, judetul Bistrita-Nasaud, pe valea Someşului şi a Salauţei, Maria Butaciu este foarte mândră de apartenenţa sa la un spaţiu mirific, cum este Valea Someşului. Va urma cursurile şcolii primare în comuna sa şi la Năsăud şi Liceul de muzică din Cluj, secţia canto clasic. Va opta pentru folclorul muzical, tocmai pentru că avea în întreaga sa fiinţă, ecourile cântecelor năsăudene şi dragostea pentru tradiţii. Drumul său va fi jalonat de dorinţa de a aduce în scenă cântece puţin ştiute sau neştiute şi cultivarea dragostei pentru portul popular. Nu cântă decât în costum traditional, cu clopul, pălăria, ca semn al apartenenţei la un spaţiu etnografic care îi defineşte fiinţa. Primele înregistrări le-a realizat la Radio Cluj în 1959.
Prima doină pe care a cântat-o a avut harul predestinării: Dă-mă, mamă, după drag.
Întreg repertoriu a rămas în memoria colectivităţii şi generaţii de-a rândul au recunoscut vocea şi zona etnografică: Aoleu, ce ploaie vine de la Cluj, M-am suit în dealul Clujului, Strigătura găinii la nuntă , Mândru zice cetera, Bade, pălărie nouă.
Ascultaţi Radio România Regional, Galeria interpreţilor de mizică populară – Maria Butaciu!
Emisiune realizată de Gabriela Rusu-Păsărin, Grupul Operativ al Departamentului Studiourilor Regionale, Societatea Română de Radiodifuziune
A activat la Ansamblul Ciocârlia şi, pentru o scurtă perioadă, la Rapsodia română.
Două doine: „Firule, mai fir de iarba” si „Povestea puiului de cerb”.