Musulmanii sărbătoresc timp de trei zile RAMAZAN BAYRAMI
Publicat de Gabriela Rusu-Păsărin, 25 iunie 2017, 16:37
Timp de trei zile credincioşii musulmani sărbătoresc în perioada 25-27 iunie 2017, Ramazan Bayram, una din cele mai importante sărbători, marcată în a doua lună a calendarului islamic, după ce timp de 29 de zile musulmanii au fost în luna postului de Ramazan.
Sărbătoarea de Bayram este denumită popular Sărbătoarea dulce Şeker Bayramı, datorită meniurilor specifice bazate pe prăjituri cu miere şi sucuri de fructe. Ea este petrecută în familie, de copii, părinţi şi rude şi este întămpinată cu tradiţionala urare de sănătate şi îndestulare.
În prima zi de Bayram, dimineața, bărbații merg la geamie pentru rugăciunea colectivă. Copiii merg cu colindul din casă în casă pentru a ura Bayram fericit.
În toate cele trei zile, atât cât ţine sărbătoarea, au loc vizite, care conform tradiţiei sunt caracterizate de mese îmbelşugate, la care sunt servite mâncărurile tradiţionale, dar mai ales dulciuri şi, bineînţeles, nelipsitele baclavale, a căror reţetă s-a transmis din generaţie în generaţie.
Potrivit şefului Cultului Musulman din Romania, muftiul Iusuf Murrat, “Postul şi respectiv luna sfântă Ramazan durează 29 de zile, perioadă în care musulmanii practicanţi se dedică sublimei contemplări a păcii şi armoniei divine, cele patru săptămâni fiind petrecute în abstinenţă totală şi rugăciuni pentru primenirea corporală şi mentală.”
Pe întreaga perioadă a postului credincioşii se abţin de la mâncare şi de la potolirea setei, de la răsăritul soarelui şi până la răsăritul primei stele , pe bolta cerească, perioada diurnă fiind marcată de aceiaşi abstinenţă totală şi în privinţa relaţiilor intime, sau a gândurilor, necurate de orice natură, în general fiind căutată pacea, echilibrul şi buna înţelegere cu semenii, indiferent de religie, conştienţi fiind că doar astfel pot obţine mântuirea din partea lui Allah Atotputernicul.
Aşa cum se obişnuieşte, înainte de debutul acestui eveniment spiritual, deci înainte de a sărbători, musulmanii îi comemorează pe cei care au trecut în nefiinţă, potrivit tradiţiei. Concret, după slujba de la geamie, bărbaţii musulmani merg la cimitir, acolo unde citesc la mormintele celor pe care i-au pierdut.
Cu ocazia Ramazan Bayram-ului, Muftiatul Cultului Musulman din România, reprezentat de muftiul Iusuf Muurat, şeful Cultului Musulman din România, ambasadorul Republicii Turcia, Excelenţa Sa Osman Koray Ertaş, şi asociaţiile oamenilor de afaceri turci din Bucureşti şi Constanţa au oferit în perioada postului de Ramazan, pachete cu produse alimentare tuturor enoriaşilor musulmani cu situaţie materialǎ precarǎ din Dobrogea.
Respectând tradiţia ca în fiecare an Şeful Cultului Musulman din România, Muftiul Iusuf Muurat, adresează credincioşilor musulmani tradiţionala urare “RAMAZAN BAIRAM QAYRLI BOLSIN “ – “RAMAZAN BAYRAM HAYRLI VE MŰBAREK OLSUN” – „UN BAİRAM FERICIT”!
A consemnat Ghiulşen Ismail-Iusuf, Radio România Constanța