Cheile Caraşului ferite în această vară de agresivitatea viperelor. Vaccinul antiviperinic scump la vedere şi la buzunar
Publicat de adinaiftime, 12 iulie 2017, 19:00
Turiştii, dar şi localnicii din zonele montane sau de pe cheile râurilor din carstul bănăţean sunt feriţi anul acesta de vipere, a precizat pentru Radio Reşiţa, Nicolae Ifca – directorul Parcului Naţional Semenic-Cheile Caraşului.
Acesta dă asigurări că, aproape toate traseele marcate trec prin zone împădurite, iar rangerii ariei protejate le supraveghează de două ori pe zi.
Nicolae Ifca a mai spus că, preventiv dacă ajungeţi în zonele cu potential pericol, este bine să purtaţi încălţăminte de munte şi să aveţi grijă pe unde călcaţi. Dacă totusi, din nefericire, sunteţi muşcat de o viperă, improvizaţi rapid un garou, strângeţi deasupra muşcăturii şi sunaţi imediat la 112 de pe un telefon mobil avut obligatoriu în dotare.
Contactat, directorul DSP Caraş-Severin, medicul Dragoş Luca a declarat pentru Radio Reşiţa că instituţia pe care o reprezintă nu mai gestionează dozele de ser antiviperin, unităţile spitaliceşti şi serviciile de ambulanţă sunt obligate să şi-l procure direct de la furnizori, date fiind condiţiile de păstrare şi preţul foarte ridicat al unei doze de aproximativ 2.000 de lei.