„În mod clar Turcia este, şi rămâne, o ţară candidată” la UE
Publicat de Camelia Teodosiu, 26 iulie 2017, 10:43
Aceasta este declaraţia făcută de Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene, Federica Mogherini, la finalul reuniunii UE-Turcia desfăşurată la Bruxelles.
Semnalarea abuzurilor legate de respectarea drepturilor omului şi a statutului drept constituie motive de îngrijorare pentru ţările membre ale UE, însă mare parte dintre acestea nu doresc o ruptură definitivă cu Turcia – partener-cheie în problema migraţiei si în lupta antiteroristă.
New Europe informează că Secretarul general al Amnesty International, Salil Shetty, i-a cerut Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene, Federica Mogherini, în cadrul întrevederii cu aceasta, să ridice problema drepturilor omului și a persoanelor deținute în Turcia, inclusiv directorul Amnesty International din Turcia.
Turcia a rearestat doi activiști deținuți anterior, dar eliberați într-un caz controversat care a generat tensiuni cu Occidentul. Cei doi se aflau printre alte 10 persoane arestate în luna iulie în cadrul unui raid al poliției în urma organizării unui workshop de către activiști privind drepturile omului.
Un tribunal turc a stabilit ca șase activiști care luptă pentru respectarea drepturilor omului să fie în continuare reținuți, inclusiv președintele Amnesty International din Turcia, acesta fiind acuzat de organizarea unor acitivități „teroriste”.
Federica Mogherini a răspuns apelului secretarului general al Amnesty Internatioanl printr-un tweet, subliniind sprijinul UE pentru lupta împotriva abuzurilor și pentru drepturilor omului.
În luna mai Amnsety International a publicat un raport prin care condamna concedierea și reținerea a sute de mii de persoane după puciul eșuat din luna iulie a anului 2016.
În raportul organizației non-guvernamentale se arată faptul că zeci de mii de persoane, inclusiv doctori, polițiști, profesori sau soldați au fost destituiți din funcțiile publice.
Amnesty International denunţă faptul că persoanelor concediate nu le este dată nicio explicaţie individuală, concedierile colective fiind “întreprinse arbitrar pe baza unor motive vagi şi generalizate” cum că persoanele demise “ar avea legături cu organizaţii teroriste”. Organizaţia denunţă, de asemenea, măsurile ce vizează activiştii politici, jurnaliştii şi sindicaliştii.