Virusul West Nile continuă să facă victime în România!
Publicat de adinaiftime, 25 septembrie 2017, 16:24
La nivelul întregii țări, din luna mai și până în prezent, au fost înregistrate 45 de cazuri de infecție cu virusul West Nile, potrivit informării publicate pe site-ul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică.
Ultimul deces cauzat de virusul West Nile a fost înregistrat săptămâna trecută în București. Totalul morților la nivelul întregii țări este de opt: București — patru și câte unul în județele Buzău, Brăila, Olt, Ialomița.
Virusul West Nile determină îmbolnăviri cu manifestări neurologice, meningită, meningoencefalită, encefalită, în special la persoanele vârstnice. O analiză a arătat că decesele s-au datorat, pe de-o parte, vârstei înaintate, iar pe de altă parte, bolilor asociate. Toate persoanele care au murit după contaminarea cu virusul West Nile au avut una, două sau trei boli asociate.
Boala este greu de recunoscut chiar și de medici.
Oamenii nu se gândesc să meargă la spital pentru febră, durere de cap sau tensiune. Mai mult, oamenii nu sunt obișnuiți să spună că au fost pișcați de țânțari. Nu întotdeauna pot fi văzute semnele de meningită de la prima prezentare. Oamenii ajung, în general, la medic târziu, când nu prea se mai poate face nimic, pentru că sunt persoane tarate, persoane în vârstă. Nu toate spitalele recunosc o meningită virală cu West Nile, tocmai pentru că boala nu are o particularitate. Semnalul de alarmă este atunci când toate aceste simptome apar vara și după ce oamenii au fost ciupiți de țânțari.
Dacă te gândești că poate să fie și un West Nile, pe care nu ai cum să-l vezi prin măsurători într-o clinică obișnuită, atunci, iei o probă de sânge și trimiți la testare și pentru West Nile. Singurul lucru care poate ajuta în stabilirea diagnosticului cât mai rapid este un test de sânge și o probă din lichidul cefalorahidian. Așa se poate face diferențierea între altceva și meningita West Nile. Dar, medicul trebuie să discute cu pacientul și să vadă dacă a avut factori favorizanți, precum țânțarii.
Specialiștii spun că diagnosticul nu ajută foarte tare în tratament, pentru că boala West Nile nu are un tratament specific. Virusul este introdus în țară de păsările migratoare, care îl transmit păsărilor prin înțepătura de țânțar, iar omul și alte animale precum calul sunt gazde accidentale.
Daiana Roşca